Ezeket látta már?

A fogamzásgátlás életmentő hatású is lehet!

2012.07.12. Módosítva: 2015.11.04.

A bulvárízű cím komoly témára utal: évente több mint 250 ezer nő életét menti meg a fogamzásgátlás. A fogamzásgátlás évente több mint negyedmillió nő életét menti meg vagy a szülés alatti, vagy a nem biztonságos abortuszok miatti halálozástól - tették közzé becslésüket kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

A tanulmány adatai szerint 2008-ban világszerte 355 ezer nő halt meg szülés közben, illetve illegális vagy veszélyes körülmények között végzett abortusz miatt. Ugyanakkor több mint 250 ezer halálesetet sikerült elkerülni ebben az évben azáltal, hogy a fogamzásgátlás csökkentette a nem kívánt terhességek számát.

A fogamzásgátlás életmentő hatású is lehet!

"Ha a fejlődő világban élő valamennyi nő, aki el kívánja kerülni a terhességet, hatékony fogamzásgátló módszert alkalmazhatna, akkor az anyai halálozás további 30 százalékkal csökkenne" - állítják a tanulmány szerzői.

A John Cleland, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének professzora vezetésével készült tanulmányt a brit kormány, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány által szervezett londoni nemzetközi családtervezési csúcs előtti napon jelentette meg a neves orvosi folyóirat.

A dolgozat 120 millió asszonynak és lánynak a családtervezéshez való hozzáférési jogáért kampányol. "A fejlődő országokban a fogamzásgátlás növekvő használata az elmúlt 20 év leforgása alatt 40 százalékkal csökkentette az anyai halálozást" - emelte ki a tanulmány. Rámutatott egyúttal azokra az előnyökre, amelyeket a tervezett terhességek jelentenek, nem utolsó sorban a gyerekek egészségére vonatkozóan.

"A fejlődő országokban a koraszülés és a kis születési súly kockázata kétszeres, ha a fogantatás az előző szülést követő hat hónapon belül történik. Az idősebb testvérük után két éven belül születő gyerekek 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg gyerekkorukban, mint azok, akik két évnél nagyobb időközzel születtek testvérük után" - írták a tanulmányban.

A világ népessége tavaly elérte a 7 milliárdot, és az ENSZ becslése szerint 2050-re várhatóan 9,3 milliárd körül lesz, 2100-ra pedig meghaladhatja a 10 milliárdot.

Forrás: MTI