Ezeket látta már?

A szoptatás boldogsághormont termel?

Amikor egy kisdedet az anyja szoptatja, akkor oxytocin hormon termelődik, mely kiválasztja az anyatejet az emlőmirigyből, ezzel együtt pedig az anya iránti szeretet és bizalom érzését, mely biztosítja a baba szükségleteit.

Ez a reflex már régóta rejtély a tudósok számára, mert az egész folyamathoz rengeteg oxytocin szükséges. Egy speciális számítógépes modell segítségével kínai, francia, olasz és brit tudósok azt állítják, már értik a működését.

A szoptatás boldogsághormont termel?

A PLoS Computational Biology folyóiratban megjelent cikkükben azt írták, hogy a szoptatás nem csak az oxytocin kiválasztásáért felelős normál agysejteket mozgósítja. Dendriteket is csatarendbe állít a kiválasztáshoz, melyeknek eredetileg az agysejtek közötti kommunikációs csatorna létrehozása a feladatuk. Ez serkenti a neuronok közti kommunikációt, és ezzel együtt az oxytocin termelődését, mely a hormon időszakos, nagy mennyiségben történő kibocsátását eredményezi.

"Tudtuk, hogy ezek a hullámok azért keletkeznek, mert az anyatejes táplálás során az oxytocin-neuronok hatalmas, egyidejű kitörésekben termelődnek. Egész eddig azonban nem értettük, ez pontosan hogy működik." – mondta Jianfeng Feng az Egyesült Királyságban található Warwick Egyetem munkatársa egy nyilatkozatában.

A kutató elmondta, hogy ezek az eredmények segíthetnek megmagyarázni az agy más működési sajátosságait is.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához