Ezeket látta már?

Anyai stressz és gyermekkori asztma

2010.10.09. Módosítva: 2015.11.04.

Az anyák stressze rontja gyerekeik asztmáját. A gyerekek asztmája nagyobb valószínűséggel súlyosbodik, amikor édesanyjuk stresszes, mérges vagy ingerült - idézte japán kutatók megállapítását csütörtökön a The Telegraph című brit napilap (http://www.telegraph.co.uk/health).

A BioMed Central című nyílt hozzáférésű tudományos portálon (http://www.bpsmedicine.com) ismertetetett kis létszámú tanulmányban 223 anya stressz-szintjét és viselkedését követték nyomon egy évig.

Anyai stressz és gyermekkori asztma

A vizsgálatba bevont valamennyi nő asztmában szenvedő gyereket nevelt, akik életkora két és tizenkét év között volt. Az anyák viselkedésében az elutasításra, dominanciára, túlféltésre vagy kényeztetésre utaló jegyeket kérdőívek segítségével értékelték, ahogyan a krónikus stresszre utaló jeleket, illetve az ezzel való megbirkózásra való készségüket is.

Mint Nagano Dzsun (Kjúsú Egyetem, Japán) kutatócsoportja megállapította, a hét év feletti gyerekek akkor szenvedték el a legsúlyosabb rohamokat, ha anyjuk túlságosan védelmező volt velük. Az ennél kisebb gyerekeknél viszont azután jelentkeztek a legkomolyabb tünetek, amikor anyjuk hosszan tartóan dühös és irritált volt, vagy elfojtotta érzelmeit.

A kutatók a kisgyerekes anyáknak azt javasolják, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak stresszük csökkentésére.

Forrás: MTI