Ezeket látta már?

Anyáink a világban (felmérés a nők helyzetéről)

Az anyák számára Norvégiában és Ausztráliában a legjobbak a körülmények, míg Afganisztánban és egyes afrikai országokban a legrosszabbak - derült ki az anyák lehetőségeit számba vevő évente közölt index 2010-es rangsorából.

A Save The Children elnevezésű kezdeményezés 11. alkalommal adta ki jelentését az anyák helyzetéről. Az összesítés során a nők és a gyerekek jólétét - beleértve az oktatási, gazdasági és egészségügyi lehetőségeket - vizsgálják 160 országban.

A lista élén tavaly még Svédország állt, 2010-re azonban Norvégia került az első helyre. A skandináv országot Ausztrália, Izland követi, Svédország a negyedik, Dánia az ötödik. Az első tíz helyezett között szerepel még Új-Zéland, Finnország, Hollandia, Belgium, valamint Németország.

A legrosszabbak a körülmények az anyák számára Afganisztánban, amelyet olyan országok előztek meg, mint Niger, Csád, Bissau-Guinea, Jemen, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Szudán, Eritrea, illetve Egyenlítői-Guinea. A tavalyi összesítésben még Niger szerepelt az utolsó helyen.

A 43 fejlett és 117 fejlődő ország adatait számba vevő 2010-es jelentésből kiderült: évente 350 ezer nő hal meg a terhesség vagy a szülés alatt, közel kilencmillió gyerek pedig nem éri meg ötödik születésnapját.

"Az utolsó helyeken szereplő tíz országban rémisztőek a körülmények az anyák és gyermekeik számára. Átlagosan 23-ból egy nő hal meg a terhességhez kapcsolódó okokból kifolyólag. Minden hat gyerekből egy nem éri meg az öt évet, háromból egy pedig nem jut megfelelő élelemhez" - fogalmaz a Save The Children közleménye.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok csak a 28. helyen szerepel a listán, tavaly is a 27. volt. A fejlett államok közül ott az egyik legmagasabb a gyermekágyi halandóság, 4800 szülésre jut egy. Amerikában emellett a többi ipari országnál rövidebb szülési szabadságot biztosítanak a nőknek.

"Bár az Egyesült Államokban javítani kellene a helyzeten, a fejlődő országokban sokkal nagyobb veszélyek fenyegetik az anyákat és a gyerekeket" - mondta Beth Powers, a Save The Children magas rangú munkatársa.

A szervezet rémisztő adatokat közölt a rangsor végén tanyázó országokból. Afganisztánban és Csádban például a szülések kevesebb mint 15 százalékánál segédkezik megfelelő képzettséggel bíró személyzet, Etiópiában pedig a szülések alig hat százalékánál van bármiféle felügyelet. Norvégiában ez az arány közelít a száz százalékhoz.

Nigerben minden hétből egy nő hal meg a szülőágyon, Afganisztánban és Sierra Leonéban nyolcból egy az arány. Írországban 47.600 szülésre jut egy halálozás.

Angolában, Dzsibutiban, Eritreában, Bissau Guineában és Afganisztánban a lányok átlagosan öt évig ülnek iskolapadban, Ausztráliában, valamint Új-Zélandon több mint 20 év az átlag.

Forrás: MTI