Ezeket látta már?

Az Anyatejes Táplálás Világnapja

2010.08.01. Módosítva: 2015.11.04.

Közel húsz éve, hogy az Egészségügyi Világszervezet valamint az UNICEF karöltve szervezik meg az Anyatejes Táplálás Világnapját. Így augusztus első napja Magyarországon is az anyatej és a szoptatás jelentőségéről fog szólni. Arról, hogy a csecsemő egészségében, mind fizikai mind lelki értelemben, mekkora szerepet tölt be az anyatejes táplálás. Lásd szavazásunkat is!

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a szoptatás világnapjává, első hetét pedig a Szoptatás Hetévé. Azonban nemzetközi szinten a WABA, azaz a World Alliance for Breastfeeding Action globális hálózata támogatja és védelmezi az anyatejes táplálás jogát mind a nőkre, mind a kisgyermekekre nézve. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából.

Az Anyatejes Táplálás Világnapja

Idén augusztus első hetében Magyarországon csaknem minden település szervez programokat az önkormányzatok, illetve a helyi vállalkozók támogatásával. Elsősorban a kismamákat, várandós és szoptatós anyukákat és kisgyermekeiket, valamint a kispapákat várják a szervezők a szakemberek bevonásával tartott előadásokra, beszélgetésekre. Mindemellett gyermekprogramok és börzék várják a családokat.

"Nagyon fontos továbbá a társadalomfelhívó aspektusát hangsúlyozni az Anyatejes Táplálás Világnapjának"–mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Medipress kérdésére. "Minden édesanyának és kisgyermeknek joga van az anyatejes tápláláshoz. "Ezt pedig az intézményeknek is támogatniuk kell, legyen szó munkahelyről, bevásárlásról vagy akár utazásról"– folytatta. "Nyugtázható, hogy az évek folyamán, az adatok szerint, mind többen döntenek a kizárólagos szoptatás mellett"– magyarázta Csordás Ágnes.

"Míg az 1990-es évek elején a 3-4 hónapos csecsemőknek csak mintegy 30 százaléka kapott kizárólag anyatejet, addig 2009-ben 95 970 csecsemőnek már 57,5százaléka, 6 hónapos kisgyermekek 37,6 százaléka és 12 hónapos koron túl pedig 36,9 százalék kapott kizárólag anyatejet."

Élő anyagként ugyanis az anyatej folyamatosan alakul a gyermek igényeihez összetételében, mennyiségében egyaránt: speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, immunrendszer erősítő, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag. Ugyanakkor a szoptatás egy olyan élményt ad mind az édesanyának, mind gyermekének, ami egy életre szól: anya-gyermek kapcsolat szavak nélkül.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához