Ezeket látta már?

Az IVF kezelés összefügg a halva születések megnövekedett arányával

2010.02.24. Módosítva: 2015.11.04.

Egy dán tanulmány szerint az in-vitro megtermékenyítésen (IVF) átesett nők esetében négyszer nagyobb a halva születés valószínűsége, mint azokban, akik spontán fogantatással vagy más megtermékenyítési technikával estek teherbe.

A szerzők szerint az eltérés oka nem egyértelmű, bár hangsúlyozták, hogy a halva születés kockázata az IVF házaspárok körében reálértékét tekintve alacsony.

A dán Aarhus Egyetem kutatói Kirsten Wisborg vezetésével 20 166 csecsemő adatait vizsgálták, akik egyes, első terhességből születtek 1989 és 2006 között. Az alanyok 82 százaléka 12 hónapon belül megfogant, ami azt jelenti, hogy a házaspárt termékenynek minősítették. Tíz százalék esetében a baba több mint egy év próbálkozás után fogant meg, ami a csökkent termékenység (szubfertilitás) kategóriájába tartozik. Négy százalék IVF illetve ICSI (intracitoplazmatikus sperma-injektálás) eljárással fogant meg, mely utóbbi során egyetlen spermiumot juttatnak injekcióval a petesejtbe. A csecsemők további négy százaléka nem IVF illetve ICSI eljárással fogant meg, hanem édesanyjukat petevezeték-elzáródással műtötték, vagy hormonkezeléssel állították helyre a peteérést.

A halva születés kockázata ezerből 16,2 volt azok esetében, akik IVF/ICSI után termékenyültek meg; a nem IVF kezelésen átesett nők esetében 2,3 százalék, a termékeny és a csökkent termékenységű nők esetében pedig ezerből 3,7 illetve 5,4.

Amikor Wisborg az édesanya életkorát, a dohányzást, az alkoholt, a kávéfogyasztást és más, az adatokat módosító összetevőket is beszámította tényezőként, kiderült, hogy a kockázat négyszeresére ugrott az IVF vagy ICSI eljárással megtermékenyült nők esetében. A termékeny párok, a csökkent termékenységű párok és a nem IVF/ICSI eljárással megtermékenyült nők között nem jelentkezett eltérés a halva születés kockázatát tekintve.

"Az eredmény arra utal, hogy a halvaszületés megnövekedett kockázatát nem a terméketlenség magyarázza, hanem valamilyen más, egyelőre ismeretlen tényezőnek tulajdonítható, például az IVF/ICSI eljárások során használt technológiának vagy valamilyen fiziológiai eltérésnek az IVF/ICSI kezelésre szoruló párokban" – állítja Wisborg.

A tanulmány az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság "Human Reproduction" című szakfolyóiratában olvasható.

Az eredményeket svéd kutatók vitatják, akik azt állítják, hogy szélesebb körű, 31 850 svéd csecsemő vizsgálatával készített tanulmányuk során nem találtak ilyen jellegű összefüggést.

"Nem értem, hogyan lehetett a két tanulmánynak ilyen különböző eredménye, de a házaspárokat biztosítani kell arról, hogy a halva születés kockázata alacsony" – nyilatkozta Karl Nygren, a stockholmi Sofiahammet kórház professzora. Nygren szerint IVF eljárás alkalmazásakor az egyes terhesség esetén sokkal alacsonyabb a rendellenességek kockázata, mint a többes terhesség esetében.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy sokkal nagyobb a terhességi szövődmények, születési rendellenességek és az alacsony születési testsúly kockázata abban az esetben, ha az orvosok az IVF során több embriót ültetnek be.

Forrás: Medipress