Ezeket látta már?

Hiányos anyai étrend - csökkent értelmi képességek az újszülöttben?

2011.01.20. Módosítva: 2015.11.04.

A várandós anya hiányos étrendje veszélyeztetheti a baba értelmi képességeit! A hiányos, alacsony kalóriájú étrend befolyásolja a magzat agyi fejlődését, ami a megszületett utódnál a későbbiekben alacsonyabb intelligenciához, vagy akár magatartási problémákhoz vezethet - idézi amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).

A Texasi Egyetem munkatársai úgy találták, hogy kevesebb kapcsolat alakul ki a sejtek között, több hiba jelentkezik sejtosztódás közben, és egyes növekedési faktorok mennyisége is kisebb azoknál a magzatoknál, akiknek az anyja csökkentett kalóriatartalmú diétán él terhessége első felében. A kutatók babuin pávián anyákat és utódaikat vizsgálták, ám úgy vélik, megállapításaik az emberre is érvényesek lehetnek.

Hiányos anyai étrend - csökkent értelmi képességek az újszülöttben?

"Ez egy kritikus időszakasz, amelyben sok neuron és egyéb támogató sejt alakul ki az agyban" - hangsúlyozta Peter Nathanielsz, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány egyik szerzője.

A majmokat két csoportba osztották, az első csoportba tartozók annyit ehettek terhességük első felében, amennyit akartak, míg a másik csoportban 30 százalékkal kevesebb élelmet kaptak. A kutatók megállapították, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend hatására jóval kevesebb neuron alakult ki, és több száz gén működését is befolyásolta a tápanyagok megvonása.

A kutatók kiemelték, hogy eredményeik alátámasztják az anya egészségének és étrendjének fontosságát a várandósság idején a magzat későbbi élete, testi, lelki és szellemi egészsége szempontjából.

Forrás: MTI