Ezeket látta már?

Véres széklet csecsemőknél: ez állhat a háttérben

Csecsemő véres széklet tejallergia tápszer

A tejallergia tünetei anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Egyik jellegzetes tünete a véres széklet.

Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a betegség egyéb tüneteiről és kezeléséről is kérdeztük.

Tejallergia anyatejes babánál?

A tehéntej alapú tápszert fogyasztó csecsemők mellett, anyatejes babáknál is jelentkezhet tejallergia. Ez azért lehetséges, mert az anya által elfogyasztott tejfehérjék kis mennyiségben ugyan, de átjutnak az anyatejjel a gyermek szervezetébe.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Csecsemőknél a tejallergia által okozott leggyakoribb panaszok:

  1. Bőrtünetek: csalánkiütések, ekcéma megjelenése.
  2. Gyomor-és bélrendszeri panaszok: hasfájás, véres széklet, reflux, hasmenés, haspuffadás és székrekedés. 
  3. Légúti tünetek: orrdugulás, asztmás jellegű nehézlégzés, gyakori tüsszögés, köhögés, orrfolyás hátterében is állhat tejallergia.  

Ijesztő tünet: véres széklet

Ha a pelenkában pirosas-vörös elszíneződés látható, akár anyatejes, akár tápszeres babáról van szó, forduljunk orvoshoz! Ilyen esetben ki kell zárni a K vitamin hiány lehetőségét. Elképzelhető, hogy valamilyen hasmenéssel járó fertőzés tünete, de a véres széklet a székrekedés miatt – a túl kemény széklet felsérti a végbél területén lévő kis ereket, vagy a végbélnyílás bőre berepedhet – is jelentkezhet. Súlyos állapotokat, vastagbélgyulladást is jelezhet, de véres székletet bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is okozhat.

„Leggyakoribb kiváltó okai a tejben lévő fehérjék, így akár már az anyatejes, vagy tápszeres időszakban is jelentkezhetnek a tünetek, de később más ételek is okozhatják. Ezért fontos, hogy a hozzátáplálás időszakában egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hogy a kiváltó okot be tudjuk azonosítani.”

Szokatlan tünetek az új ételek bevezetése során

A hozzátáplálás kapcsán érdemes még megjegyezni, hogy természetes dolog, ha az új ételek hatására a baba székletének színe és állaga megváltozik. Bizonyos ételek komoly riadalmat kelthetnek. Ha a gyermek egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt sárgarépából vagy sütőtökből, akkor emiatt narancssárga, de a paradicsom, cékla vagy meggy után akár vöröses színű is lehet.

Hogyan vizsgálható?

A tehéntej allergiát a tejfehérje fogyasztása okozza, amit az érintett szervezete egy téves immunválasz miatt ellenségként kezel. Az egyébként ártalmatlan tejfehérje ellen indított támadás a tejallergiások szervezetében az említett tünetek megjelenéséhez vezet. A tejfehérje ellen a szervezetben termelődő ellenanyagot lehet kimutatni, bármilyen életkorban vérvizsgálattal, 6 hónapos kor felett bőrpróbával is történhet.

Kivizsgálás előtt

  1. A diagnózishoz fontos, hogy jól le tudjuk írni, hogy mióta, milyen jellegű tünetek, milyen gyakorisággal jelentkeznek. Bőrtünetek esetén akár fényképet is készíthetünk, hogy ha az elmúlt, akkor is megmutathassuk az orvosnak. 
  2. Szoptatott babáknál lényeges, hogy észrevettünk-e összefüggést a saját étkezésünk és a tünetek megjelenése közt.
  3. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek: jegyezzük fel, milyen új ételt fogyasztott a kicsi, mikor megjelentek.

„Kisebb, anyatejes csecsemőknél, akiknél az immunrendszer fejletlensége miatt az allergiateszt még nem ad megbízható eredményt, az édesanya diétája hoz megoldást: ha mellőzi az étrendjéből a tehéntej tartalmú ételek fogyasztását és a kicsi panaszai ennek hatására megszűnnek, akkor valóban tejallergia okozta a tüneteket. Tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszert úgy nevezett extenzíven hidrolizált vagy aminosav alapú - ezek a tápszerek gyakorlatilag nem tartalmaznak allergén fehérjét - tápszerre cseréljük, így nem jelentkeznek a tünetek.”

Ki írja fel a tejmentes tápszert?

  1. Az extenzíven hidrolizált tápszert a gyermek háziorvosa írhatja fel, 1 éves korig. 1 és 6 év között is felírhatja, de csak a gyermek gasztroenterológus szakorvos javaslatára. 
  2. Az aminosav alapú tápszerek felírása gyermek-gasztroenterológus javaslata alapján történhet, 1 éves korukig kaphatják a csecsemők. Egy éves kor felett egyedi méltányossággal igényelhető ez a tápszer.

A tejmentes diétát általában csak átmenetileg kell tartani. A gyerekek többsége 1-3 éves korára kinövi a tejfehérje érzékenységet, de ezt csak szakorvos, előzetes vizsgálatok és terhelés után mondhatja ki. A feleslegesen alkalmazott tejmentes diéta ártalmas lehet, hiányállapothoz vezethet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

2 fontos babavizsgálat, amit 6 hónapos korig el kell végezni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csecsemő

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához