Ezeket látta már?

D-vitamin és a gyermekkori elhízás

2010.11.16. Módosítva: 2015.11.04.

D-vitamin hiány és elhízás gyermekeknél. A Michigani Egyetem tanulmányából kiderült, hogy a gyerekek esetében valószínűleg összefügg a D-vitamin hiánya és a hízás. A vitaminhiányos kicsiknek ugyanis súlyfelesleg gyűlik össze a derekuk körül.

Ha a hastájékon zsírpárnák rakódnak le, ún. alma testalkat alakul ki, amit gyakran kapcsolnak össze a 2-es típusú cukorbetegséggel, a szívbetegséggel, és már krónikus elváltozásokkal, mondta el Eduardo Villmor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

D-vitamin és a gyermekkori elhízás

479 iskolás gyermek bevonásával készítették el munkájukat. Az 5-12 éves bogotai iskolásokat 2006-tól követték nyomon nagyjából 30 hónapon át.

A tanulmány kezdetekor megmérték a gyerekek vérében található D-vitamin szintjét. Megvizsgálták a D-vitamin szint és a test zsírtartalmát mutató 3 indikátor kapcsolatát. Figyelembe vették a testtömeg-indexet, a derékbőséget és a lapocka alatti izomtól a tricepszig terjedő bőrredőket.

"Felfedeztük, hogy akiknek a legalacsonyabb volt a D-vitamin szintjük, azok gyorsabban híztak, mint a többiek." – mondta el Villamor. Az ő esetükben sokkal kifejezettebbnek találták a test középtáján felgyülemlő felesleget. A D-vitamin hiánya miatt lassabb a növekedés a lányok körében, de a fiúknál ez a jelenség nem tapasztalható.

Forrás: Medipress