Ezeket látta már?

Derékfájás - terhesség alatt

Mikor a derekunk kettőnket tartja... A derék és hátfájás, gyakori panasz a terhesség alatt. Oka, hogy a megnövekedett súlyt a kismama hasizma már nem képes tartani, ezért a gerincoszlop megtartásához a hátizmok igénybevételére is szükség van.

A terhesség során csak a testtömeged nő, az izomzatod nem változik, így nagyobb testet kell az izmaidnak is mozgatniuk. A derék szakaszán viszonylag nagy a csigolyák közti mozgásterjedelem, ugyanakkor rendszerint nem kellően edzettek a megfelelő testtartásért felelős izmok.

Derékfájás - terhesség alatt

A kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességek előfordulása is gyakori. A terhesség alatti derékfájdalmat okozhatja rossz mozdulat vagy túlterhelés is. A test hasi felén megjelenő zsírréteg súlya is megterheli a gerincoszlopot és görnyedt tartást, derék- és hátfájást okozhat.

A terhesség alatti hát és derékfájás

Fontos, hogy ügyeljünk a helyes testtartásra! Mindig álljunk egyenesen, ne dőljünk hátra és ne görnyedjünk meg. Ha görnyedt testtartást igénylő munkát végzünk (pl. takarítás, vasalás), térdeplő testhelyzetben tegyük. Ajánlatos ilyenkor lapos sarkú cipőt viselni. Lehetőleg háttámlás széken, hátradőlve üljünk, derekunk alá helyezzünk párnát.

Kemény fekvőhelyen és inkább oldalhelyzetben feküdjünk. Ha lehet támasszuk ki testünket ilyenkor is párnával. Felkeléskor oldalra gurulva, karunk segítségével toljuk fel magunkat. Ne emeljünk nehezet, ha valamit fel kell emelnünk, egyenes háttal guggoljunk le. Néhány nyak- és vállkörzés, háthomorítás-domborítás jól jöhet, esetleg vásároljunk kismama tornakazettát otthonra.

Tehetsz a fájdalmak ellen!

Figyelj a helyes tartásra. Ha ez nehezedre esik, gyógyászati segédeszközök boltjában vásárolhatsz olyan praktikus eszközöket, melyek a kényelmében járhatnak.

Viselj kényelmes, lapos sarkú cipőt.

Az ágyunkba válasszunk inkább keményebb matracot.

A jóga nem csak a tartást segítik, de ellazít és az izmainkat is edzhetjük vele.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához