Ezeket látta már?

Dundi kisbabák és kövér gyerekek

A kövér kisbabák szülei gyakran abban bíznak, hogy majd a kicsi kinövi a dolgot, és idővel vékonyabb lesz. A legújabb kutatások szerint azonban a túlsúlyos babák többnyire később is azok maradnak.

Több mint 40 000 kisbaba súlyát követte nyomon tíz év alatt egy amerikai tanulmány. A kutatók egy úgynevezett percentilis grafikont használtak, amihez feljegyezték a babák születési súlyát és magasságát, valamint a hároméves korukra elért testsúlyt illetve magasságot. Ebből a tudósok kiszámolták, melyek az ideális értékek és melyek azok, amelyek már kockázatosak, azaz elhízást jeleznek.

Dundi kisbabák és kövér gyerekek

Az eredményekből kiderült, hogy azok a babák, akiknél kétéves koruk előtt a két percentilisnyi ugrás figyelhető meg, azoknak dupla annyi esélyük van arra, hogy ötévesen már elhízott gyerekekké váljanak. Vagyis ha az átlag testsúlyú gyerekek 50-es értékéhez képest a kicsiké grafikon szerint 97-es körüli, van okunk az aggodalomra. Sőt ez a tendencia olyannyira erős, hogy ezek a gyerekek tízéves korukra 75 százalékos eséllyel lesznek túlsúlyosak.

Elsie Taveras, a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények konkrét iránymutatást adhatnak az orvosoknak a valódi kockázatok felismerésére, hiszen így láthatják, kik azok, akik valóban a rizikós csoportba tartoznak. "Nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni a csecsemőkori elhízást, azt gondolva, hogy ez csak babaháj, majd úgyis kinövi a gyerek" - tette hozzá Taveras, a One Step Ahead klinika igazgatóhelyettese.

Persze a szakemberek sem fognák a kisbabákat azonnal diétára, de azt javasolják a szülőknek, hogy fokozottabban figyeljenek oda a kicsik súlyára, és legyenek tisztában a rizikófaktorokkal.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához