Ezeket látta már?

Vigyázzon a kilókkal terhesség alatt: ilyen súlyos következményei lehetnek

elhízás terhesség várandósság alatt BMI kutatás

Kiderült mennyire veszélyes az elhízás a terhesség alatt.

A Canadian Medical Association Journal márciusi kiadásában megjelent tanulmány a korábbiaknál nagyobb adatbázison alapul, és kielemezte az anyai elhízás és a halva születés kockázatát. Dr. Naila Ramji és kutatótársai a Dalhousie Egyetemről, Halifaxból, Kanadából több mint 680 000 ontariói születés adatait elemezték. A vizsgálat során figyelembe vették a lehetséges zavaró tényezőket, mint például a társbetegségeket, és az eredményeket a terhességi kor és az elhízás mértéke alapján is szétválasztották.

Miért növekszik meg a kockázat?

Bár az elhízott betegeknél ismert, hogy nő a halva születés kockázata a magasabb testtömegindex (BMI) miatt, szerencsére ez a kimenetel még mindig ritka. A szerzők a kanadai Ontario tartományban végzett kutatásukban a 20 hetesnél hosszabb terhességeket rögzítő Better Outcomes Registry and Network adatbázisban 681,178 szülést vizsgáltak. Ebből az adatbázisból 1956 halva születést azonosítottak.

A számos potenciális zavaró tényező között az anyák életkorát, dohányzását, szerhasználatát, valamint meglévő egészségügyi állapotokat, mint a cukorbetegséget és magas vérnyomást, figyelembe vették az adatok elemzésekor.

Az elhízás és halvaszületés közötti összefüggés fennmaradt a zavaró tényezők korrekcióját követően is. A kutatók rámutattak, hogy a kockázat fokozódik a terhesség végére közeledve:

  • a 38. héten az elhízottaknál 3,0-3,5-ször,
  • a 40. héten pedig 4,0-4,5-ször nagyobb a halvaszületés kockázata, mint normál BMI-vel rendelkezőknél.

A 39,9-esnél nagyobb BMI-vel rendelkezőknél alacsonyabb kockázatot észleltek, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az orvosok korábban kezdték a szülést (38-39. héten) a komplikációk minimalizálása érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aki később szül, intelligensebb lesz a gyereke?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

várandósság

Forrás:

Ramji N, Corsi DJ, Monica Gad M et al: The impact of isolated obesity compared with obesity and other risk factors on risk of stillbirth: a retrospective cohort study CMAJ Mar 2024, 196 (8) E250-E259; DOI: 10.1503/cmaj.221450

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához