Ezeket látta már?

Emberi jogunk: az optimális szülészeti ellátás!

A nők jogai emberi jogok, és a nőknek joguk van a tájékozott döntéshez és az emberséges és bizonyítékokon alapuló ellátáshoz maguk és gyermekük számára a várandósgondozás, vajúdás, szülés és szoptatás során. - állapítja meg a Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés Az optimális szülészeti ellátás emberi jogi szempontból című tanulmánya.

A tanulmány magyar fordítását Csomóné Lindmayer Katalin, a Semmelweis Mozgalom elnöke április 28.-án adta át Prof. Dr. Szabó Máté ombudsmannak a Betegjogok alapjogi szemlélettel című rendezvényen. A műhelymegbeszélés az ombudsman "Beteg jogaink? - Egészséges Méltóság" projektjének ezévi első rendezvénye volt.

Emberi jogunk: az optimális szülészeti ellátás!

A Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés szerint a humánus és bizonyítékokon alapuló ellátás a szülés során emberi jog, ugyanúgy, ahogy emberi jog a humánus és bizonyítékokon alapuló egészségügyi ellátás mindenki számára. Ennek a jognak kézenfekvőnek és adottnak kellene lennie mindenhol, ám ha szétnézünk a világban, azt láthatjuk, hogy a fejlett és fejlődő országokban egyaránt nők milliói nem kapják meg a megfelelő szülészeti ellátást.

A vajúdás és szülés levezetésének nyugati modellje egy hagyományos, nem bizonyítékokon alapuló rendszer, amely az orvost, mint szakértőt definiálja, a bábákat és nővéreket, mint az ő szakértői segítőit, és az anyát, mint laikus pácienst, aki parancsoló személyekre támaszkodik, hogy az újszülött sikeresen megszülethessen. Ez a globálisan uralkodó modell azt eredményezi, hogy gyakorlóit általában csak a szülés orvosi levezetésére képzik ki és nem arra, hogyan támogassák a szülés normális pszichológiai és fiziológiai folyamatát. - olvashatjuk a tanulmányban.

Az orvosi szakma globálisan nem tájékozott a normális szülés terén, és ez hibás ellátást, túl sok beavatkozást eredményez, ami sérti a nők alapvető emberi jogát a vajúdás és szülés alatti megfelelő ellátáshoz. A megfelelő szülészeti ellátásnak elsősorban és leginkább az anya lelkiállapotára kell fókuszálnia: a személyzet mindig tisztelettel és együttérzéssel kezelje őt és azon fáradozzon, hogy erősítse az anya bizalmát önmagában és szülési képességében.

Másodsorban a megfelelő szülészeti ellátásnak biztos tudományos bizonyítékokon kell alapulnia a várandósság, a vajúdás, a szülés és a szoptatás normális fiziológiájáról. Ezt az optimális szülést támogató gyakorlatot szorgalmazza a Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés (IMBCI - www.imbci.org), melynek magyarországi képviselője, Csomóné Lindmayer Katalin indította útjára 2010-ben a Semmelweis Mozgalmat (www.semmelweismozgalom.info) a szülészet újjászületéséért.

Az IMBCI 10 lépésének célja, hogy tökéletesítse a teljes szülési folyamat alatti ellátást, és így életeket mentsen meg, megelőzze a szülészeti technológiák túlzott használatával okozott betegségeket, járványokat és ártalmakat, valamint javítsa az anyák és csecsemők egészségi állapotát az egész világon.

Kiadó: Növekvő Hold Humánszolgáltató Közhasznú Alapítvány

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához