Ezeket látta már?

Folsav, vas, A-vitamin és cink – ezeknek pótlását már a WHO is javasolja

Folsav, vas, A-vitamin  cink pótlása fogantatás

Egyes kiemelt anyagokból jelentős hiány is kialakulhat a szervezetben, ami érinti a gyermekek 50%-át, illetve a fogamzóképes nők mintegy 67%-át.

A mikrotápanyagok pótlásának fontosságát egyre többen hangsúlyozzák

A várandósság a női szervezet számára egy igen nagy kihívás, de ez nem jelent akadályt - vagyis nem jelentett egy jódarabig. Csakhogy sajnos a helyzet változik, élelmiszereink beltartalma jelentősen csökken, így mostanra a WHO is kiemeli a mikrotápanyagok pótlásának fontosságát, ráadásul nem csak a fogantatás sikerességének érdekében! A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Romboló környezeti hatások

Ahhoz, hogy egyre több szájat legyünk képesek etetni, egyre újabb technológiákat kell bevezetni az élelmezésben. A tömegtermelés, a növényvédő vegyszerek, a műtrágyázás és hasonló eljárások mind növelik az élelmiszerbiztonságot, de sajnos az élelmiszerek beltartalmára - vitamin, nyomelem, ásványi anyag, stb. - egyáltalán nincsenek jó hatással. Ehhez jönnek még az olyan romboló környezeti hatások, mint például a légszennyezettség és összességében mindezek oda vezetnek, hogy a beltartalmi csökkenés az utóbbi 50-60 évben eléri az 50%-os arányt is.

Ez azt jelentené, hogy jelentősen több tápanyagot kell bevinni a szervezetbe ugyanolyan tápanyagellátottsághoz, de akkor még nem számoltunk a környezet szervezetre gyakorolt hatásairól. Mert bizony a légszennyezettség, a stressz, a zajártalom és sok más összetevő akár jelentős mértékben is képes növelni a tápanyagfelhasználást...

A terhesség alapvetően igen nagy kihívás a szervezetnek, mára pedig még kiegyensúlyozott étkezés és rendszeres mozgás mellett is szükséges a tápanyagpótlás.

WHO ezt javasolja

2023 májusában a WHO állásfoglalást fogalmazott meg a mikrotápanyagok pótlásának szükségességéről. A jelentésben szerepel, hogy egyes kiemelt anyagokból jelentős hiány is kialakulhat a szervezetben, ami érinti a gyermekek 50%-át, illetve a fogamzóképes nők mintegy 67%-át. A hiányállapotok jellemzően a folsav, a vas, az A-vitamin és a cink nyomán jönnek létre - ezek mindegyike fontos szerepet játszik a várandósság kialakulásában, annak nyugodt kihordásában és természetesen a szoptatási időszakban is.

"Az ajánlással összhangban, illetve már azt megelőzően is a szakemberek zöme a várandósság támogatására már javasol vitaminkészítményt, aminél fontos az összetettség, a szerves kötések megléte (a -citrát és -glükonát kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen társaikénál), valamint a megfelelő tagoltság. Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség nem egy nagy egység, hanem három trimeszterre, három eltérő fejlődési szakaszra tagolódik, mely szakaszoknak a tápanyagigénye sem azonos" – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A felkészülési időszak és az első trimeszter képez egy egységet, ezek szükségletei azonosak, a második trimeszter egy újabb egység, a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak pedig az utolsó szakaszt képviseli.

Mennyi elég?

Vagyis, ha a cink, a vas, az A-vitamin és a folsav pótlásra kerül, akkor már minden jó? Nos, nem egészen. Ezekből az anyagokból jelentős a hiány, de sok más anyagra is szüksége van a szervezetnek, nem utolsó sorban azért is, mert az említett tápanyagok hasznosulásához járulnak hozzá nagymértékben. A vas magnézium és a C-vitamin jelenlétében hasznosul jobban, a folsav a C-vitamin, a cink az A-vitamin és például a réz jelenlétében képes jobban felszívódni, és így tovább.

Azt is ki kell emelni, hogy önmagában a tápanyagpótlás nem garantál semmit, de mindenképpen javítja az esélyeket. Emellett a várandósság során nem szabad elhanyagolni az orvosi kontrollt, a mindennapokban pedig a rendszeres szűrővizsgálatokat, hiszen így idejében tetten érhető egy esetleges betegség, és annak kezelése is gyorsan megkezdhető!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vetélés

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához