Ezeket látta már?

Gondolta volna? Koffein és termékenység

2011.07.28. Módosítva: 2015.11.04.

Csökkenti a termékenységet a koffein! A koffein hatására csökken a petevezetékek csillószőreinek mozgási aktivitása, melynek hatására a petesejtek a petefészekből a méh üregébe vándorolnak. Ez lehet a magyarázat arra, miért sikerülhet hamarabb teherbe esnünk, ha lemondunk a kávéról.

"Vizsgálatainkat egereken végeztük, de ennek segítségével megérthetjük, hogy miért csökkenti a koffein a hölgyek termékenységét" - magyarázza Sean Ward, a Nevada Egyetem Orvosi Karának élettan és sejtbiológia professzora, aki a kísérleteket vezette. A közlemény a British Journal of Pharmacology aktuáis számában jelent meg.

Gondolta volna? Koffein és termékenység

A petesejtek csak mikroszkóp segítségével láthatóak, de be kell jussanak a méh üregébe ahhoz, hogy a nők megtermékenyülhessenek. Annak ellenére, hogy a petesejtek vándorlása nélkülözhetetlen a teherbeeséshez, még nagyon keveset tudunk erről a folyamatról. Úgy gondoljuk, hogy a petevezetékek belfelszínének csillószőrei és a vezetékek izmainak összehúzódásai hatására továbbítódnak a petesejtek.

Egerekben a koffein hatására csökken azon speciális, a ritmust befolyásoló sejteknek az aktivitása, melyek a petevezeték falában helyezkednek el. Ezen sejtek hangolják össze e petevezetékek mozgását, enélkül a petesejt nem tud megfelelő ütemben előrejutni. Úgy tűnik, az izommozgásnak nagyobb szerepe van a petesejt mozgatásában, mint a csillószőröknek.

"Érdekes magyarázatot találtunk arra, hogy a sok koffeint fogyasztó nők miért esnek csak hosszabb idő után teherbe" - mondják a kutatók.

A koffeinfogyasztás mérséklése révén a nők sokat tehetnek termékenységük fokozása érdekében. A petevezetékek működésének megértése segíthet a kismedencei gyulladások kezelése során éppúgy, mint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek gyógyításában is. Segíthet megérteni a méhen kívüli terhességek kialakulását, mely egy fájdalmas, életveszélyes betegség. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében, hanem a petevezetőben tapad meg és ott kezd el növekedni a terhesség.

Forrás: Medipress