Ezeket látta már?

Gyermekkori kivételezés - felnőttkori depresszió?

2010.07.12. Módosítva: 2015.11.04.

Azok a gyermekek, akiknek édesanyja előnyben részesítette vagy elutasította valamelyik gyermekét, nagyobb valószínűséggel szenvednek középkorban depresszív tünetektől – derült ki egy új kutatásból.

A Cornell Egyetem kutatói 275, hatvanas-hetvenes éveiben járó, Boston környékén élő anyát kérdezett ki, akiknek legalább két élő gyermekük volt. Emellett 671 gyermeket is felkerestek. A szerzők szerint ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy az előnyben részesítés és a visszautasítás káros hatásai felnőttkorban is érezhetők. A Journal of Marriage and Family folyóiratban nemrég közzétett tanulmány eredményei új terápiák kidolgozásában is segíthetnek.

Gyermekkori kivételezés - felnőttkori depresszió?

Társadalmunkban igen erős a nyomás, hogy a szülők egyenlően kezeljék gyermekeiket, így valamelyik gyermek előnyben részesítése tabutéma" – mondta el Karl Pillemer gerontológus, a vizsgálat vezetője az egyetem sajtóközleményében. "Ha a pszichológus tanácsadók segíteni tudnak az idősebb szülőknek és a felnőtt gyermekeknek, hogy ezek a dolgok napvilágra kerüljenek, számos családi konfliktust előzhetünk meg."

"Ha az édesanya előnyben részesíti egyik gyermekét, annak hatása még akkor is érezhető a lelki egészségre nézve, ha az illető gyermek már évek óta nem él a szülői házban, esetleg már saját családja van" – tette hozzá Jill Suitor, a Purdue Egyetem szociológusa, a cikk társszerzője. "Nem számít, ki a kivételezett gyermek, a nem egyenlő bánásmód valamennyi testvérre hatással van."

Forrás: Medipress