Ezeket látta már?

Gyümölcsből sündisznót...? (gyerekeink és az egészséges táplálkozás)

2010.05.10. Módosítva: 2015.11.04.

Vágjuk a gyümölcsöt háromszög alakúra, csináljunk belőle sündisznót, vagy bármilyen érdekes figurát, ha azt szeretnénk, hogy minél többet egyenek az egészséges csemegéből - derült ki egy új kutatásból.

A Hollandiában és Belgiumban készített kutatás során a szakemberek azt tapasztalták, hogy ha ugyanolyan (alma, szőlő, eper) és ugyanannyi, de különbözőképpen tálalt gyümölcsöket kínáltak a gyerekeknek, akkor a kicsik sokkal szívesebben választották a viccesen elkészített harapnivalókat, mint az egyszerűen tálalt változataikat.

A kutatásban részt vevő száz, négy és hétéves kor közötti gyermek mintegy kétszer annyit evett az "érdekes" gyümölcsökből, mint a sima fehér tányéron kínáltakból. Függetlenül attól, hogy jól tudták, a görögdinnyébe szúrt koktélpálcikákból álló sündisznónak ugyanolyan íze van, mint az egyszerű dinnyének - olvasható a BBC honlapján. Esther Jansen és kollégái ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a "vicces" gyümölcsök is hamar elveszíthetik a vonzerejüket, ha a gyerekeket mindig ilyeneket kapnak. "Valószínűleg a szülőknek és az élelmiszerkereskedőknek is mindig új ötletekkel kell majd előrukkolniuk" - hangsúlyozták a kutatók az Appetite című folyóiratban.

"Mindig érdemes megpróbálni olyan étvágygerjesztővé tenni egy ételt, amennyire csak lehet. Az étel látványa valószínűleg nagy hatással van mindenkire, különösen az olyan gyerekekre, akik a változatos fogásokhoz szoktak" - mondta Laura Wyness, a brit táplálkozási alapítvány munkatársa, hozzátéve, hogy a különösen válogatós gyerekekkel nehéz dolguk lesz a szülőknek.

"Egy másik lehetőség, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket megpróbáljuk elrejteni más ételekben, például a szószokban" - tette hozzá. Azoknak a szülőknek pedig, akiknek nincsen idejük, vagy tehetségük egy gondosan kidolgozott dinnye sündisznó, vagy egy répából és retekből fabrikált virágkompozíció elkészítésére, elegendő különböző formákra (háromszög, négyzet, csík) vágniuk a gyümölcsöket, zöldségeket.

Forrás: MTI