Ezeket látta már?

Ijesztő következtetésekre jutottak a halva szülések kapcsán!

halva szülés terhesség hízás

A kismama túlsúlya növeli a halva szülés kockázatát

Nem jelent újdonságot sem a tudósoknak sem pedig a kismamáknak, hogy az elhízás sajnos növeli a terhesség során jelentkező problémák rizikóját. Egy friss kutatás azonban átfogóbban vizsgálta a helyzetet, mely ijesztő következtetésekre jutott a halva szülések szempontjából. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász nyilatkozott.

Elhízás és terhesség

A terhesség alatti elhízással már többször is foglalkoztunk, ami nem véletlen. Egyrészt kifejezetten félnek tőle a kismamák, így sok esetben nem szeretnének még várandósvitamint sem szedni, nehogy elhízzanak tőle. Holott ez kiküszöbölhető a megfelelő készítménnyel, a szervezet támogatása pedig kiemelt jelentőségű a várandósság alatt.

A túlzott mértékű hízás jelentősen növeli a terhesség alatt jelentkező problémák rizikóját, nem utolsó sorban pedig később leadni a plusz súlyt nagyon nem egyszerű feladat. A helyzet azonban talán még rosszabb, ha a kismama eleve túlságosan magas BMI értékekkel kezdni meg a várandósságot.

Tanulmányban vizsgálták a túlsúlyos kismamák esélyeit

A Canadian Medical Association Journal című folyóirat márciusi számában jelent meg egy tanulmány, melynek vezetője Dr. Naila Ramji, a halifaxi Dalhousi Egyetem kutatója. A kérdéses tanulmányban jelentős merítéssel vizsgálták a túlsúlyos kismamák esélyeit. Ráadásul ez a kohorszvizsgálat figyelembe vette a dohányzás, a már meglévő betegségek, illetve például az életkor kockázatát is.

Mindezekkel együtt is igaz, hogy a túlsúlyos kismamáknak sajnos nagyobb az esélye arra, hogy halva született csecsemőt hozzanak világra. 35,0 – 39,9 BMI index mellett a 38 hét után - vagyis “normál” időben - történő szülés esetében 3 – 3,5-ször nagyobb az esély a halvaszülésre, míg a 40 hét után ez a kockázat már 4-4,5-szeresre ugrik.

A tanulmány arra is kitér, hogy a magasabb indexszel rendelkező hölgyek esetében azért történik jelentős visszaesés ezen a kockázati területen, mert esetükben az orvosok az ismert szülési komplikációk miatt eleve jellemzően megindítják a szülést a 38. hét előtt.

Terhességi kockázatok

- Tény, hogy az evolúció a nők testét és szervezetét úgy hozta létre, hogy képesek legyenek egy másik életet kihordani és világra hozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ehhez ne lenne szükségük segítségre, főleg a modern korban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Jóllehet az orvostudomány fejlődése elképesztően sokat javított a terhesség biztonságos lefolyásán, sajnos a minket érő környezeti hatások rombolása mára szükségessé tette, hogy a kismamákat ne csak lelkileg, hanem tápanyagok formájában is támogassuk. A helyzet olyannyira komoly, hogy a WHO is hivatalos ajánlást fogalmazott meg a kismamák makrotápanyag-pótlásával kapcsolatosan.

A pótlás mikéntje azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a fellelhető várandóskészítmények túlnyomó többsége szervetlen formában tartalmazza az anyagokat. A jellemzően karbonát kötési formában jelen lévő anyagok a szervezetbe csak nagyon nehezen tudnak beépülni, aminek eredménye, hogy a bevitt mennyiségnek nagyjából 20%-a hasznosul. Ezzel szemben a szerves, biológiailag aktív formában jelen lévő anyagok – ezek praktikusan a -citrátok és -glükonátok – hasznosulása akár 80%-kal is jobb, mint a szervetlen kötésű társaiké!

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a terhesség három eltérő fejlődési szakaszra, eltérő trimeszterekre bonthatók, ezeknek pedig a tápanyagigénye sem azonos.

Túlsúly a terhesség alatt

Az egészséges életmód és a mozgás a terhesség alatt is kiemelten fontos, ám a várandósságra való felkészülés alatt se feledkezzünk meg róla. A túlsúly sok esetben meddőséget is előidézhet, hiszen a felhalmozott zsírtöbblet “endokrin szervként” működik, ösztrogénazonos anyagot termel.

A várandósságra tehát érdemes készülni, a súlyfeleslegtől pedig mozgással és megfelelő táplálkozással megszabadulni. A felkészülési időszakban is fontos a tápanyagok pótlása, kiváltképp a fogyásnál. Tévhit ugyanis, hogy a súlytöbblettel rendelkező emberek tápanyagellátottsága nagyon jó, sőt, épp az ellenkezője az igaz. A szervezet több vitamin, nyomelem és ásványi anyag tekintetében is “éhezhet”, ezen anyagok pedig szükségesek ahhoz, hogy a szervezet normál működése helyreálljon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a gyakori oka annak, ha nem sikerül a lombik - igen meglepődhet a válaszon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához