Ezeket látta már?

Hogyan essünk könnyen, gyorsan teherbe?

Nem viccnek szántuk: kutatók olyan multivitamin-tablettát fejlesztettek ki, amely 60 százalékra növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerét – amely arány egyébként mindössze 25 százalék.

A gyógyszer A- és C-vitamint, cinket és szelént tartalmaz, ezek mind serkentik a termékenységet. A fejlesztők a Londoni Egyetemen vontak be a kísérletükbe 56, olyan 18-40 év körüli nőt, akik az elmúlt egy évben túlestek legalább egy sikertelen lombikbébi-beültetésen. Egy részük minden nap kapta a multivitamint, míg a másik felük folsavat szedett. Az első csoport tagjai 60 százalékának sikerült vetélés nélkül teherbe esni három hónapon belül, míg a második csoportba ez az arány 25 százalék volt.

Hogyan essünk könnyen, gyorsan teherbe?

A Reproductive Biomedicine című lapban megjelent tanulmány azt is hozzáteszi, hogy a multivitamint szedők a 75 százaléka esett teherbe a kezelés megkezdése utáni első beavatkozástól, míg a folsav ezt csak 18 százalékban segítette elő.

A vitamin folsavat, A-, B- és C-vitamint, cinket, szelént és néhány antioxidánst tartalmaz. A fejlesztést végző csoport vezetője, Dr. Rina Agrawal így nyilatkozott: "Az eredmények azt mutatják, hogy a peteérést serkentő kezelésben részt vevő nők esetében segítik a vitamintabletták a teherbeesést. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a táplálék-kiegészítők jó hatással vannak a méhlepény fejlődésére, a magzat növekedésére és az egész terhesség kimenetelére."

Mások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kutatás kis mintát vett alapul, ezért véleményük szerint nem is kell az eredményt túl komolyan venni. A Sheffieldi Egyetem termékenységi specialistája, Dr. Allan Pacey így vélekedett: "A tápanyagok hatása a termékenységre olyan téma, ami régóta foglalkoztatja a szakmát és a közvéleményt, ám eddig viszonylag kevés kutatás foglalkozott ezek közvetlen összefüggéseivel. Ez a tanulmány mindemellett érdekes, ám kevés résztvevőt vontak bele, ezért érdemes lenne nagyobb mintán megismételni a vizsgálatot."

A nők termékenységét sok dolog határozza meg, például az életkor, a testsúly, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A nagymértékű stressz és a sok kávé szintén csökkenti a teherbeesés valószínűségét.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához