Ezeket látta már?

Hosszas gyerekkori tévézés - későbbi szívkockázatok!

A hosszas gyerekkori tévézés növeli a későbbi szívkockázatot. Azoknál a gyerekeknél, akik túl sokat tévéznek, növekszik a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbaj kockázata későbbi életükben - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

A Sydneyi Egyetem munkatársainak vizsgálatai szerint azoknak a hat-hét éves gyerekeknek, akik a legtöbb időt töltötték televíziózással, szűkebbek voltak a retinát vérrel ellátó artériái. Az artériák szűkülése nagyobb korukban emelte a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Hosszas gyerekkori tévézés - későbbi szívkockázatok!

A tanulmány céljából Sydney 34 általános iskolájában 1500 hat-hét éves gyereket vizsgáltak meg. A gyerekek átlagosan napi 1,9 órát töltöttek tévénézéssel és 36 percet szervezett fizikai aktivitással. A retinát ellátó artéria jellemzően tágabb volt azoknál, akik a legtöbb időt - nagyjából egy órát - töltötték fizikai aktivitással, azokhoz képest, akik naponta kevesebb mint fél órát. Az egészségtelen életmód már az élet korai szakaszában befolyásolja a mikrokeringést - hangsúlyozta Bamini Gopinath vezető szerző.

A tanulmányt részletesen az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szakfolyóirat áprilisi számában ismertették.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához