Ezeket látta már?

Kismamák és a D-vitamin szükséglet, mi az igazság?

Sok kismama nem jut elég D-vitaminhoz? Az Egyesült Államokban 70% a terheseknek nem jut megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, állítják a University of Colorado Denver School of Medicine (UCDSM) és a Massachusetts General Hospital kutatói. Ráadásul a rengeteg terhesvitamin, amit sok nő szed, nem tartalmaz a szükséglet kielégítéséhez elegendő D-vitamint.

A terhességi vitaminok segítenek a D-vitamin szint megemelésében, de sok nő csak a teherbeesést követően kezdi el szedni azokat. Dr. Adit Ginde szerint annak ellenére, hogy a kísérlet még nem zárult le, a terhesség bekövetkezte előtt néhány hónappal célszerű lenne elkezdeni a pótlást, hogy a jótékony hatás minél jobban érvényesülhessen. Az eredményeket az American Journal of Obstetrics and Gynecology folyóirat májusi számában közölték le.

A tanulmány szerint néhány nő elegendő mennyiségű D-vitamint szed, ennek ellenére vannak, akik nem. A legveszélyeztetettebbek a több pigmenttel rendelkezők, azok, akik télen az északi területeken élnek, és akik eltakarják szabad bőrfelületeiket vallási vagy kulturális ok miatt. Általánosságban a D-vitamin szintek visszaestek az elmúlt években, valószínűleg a szabadban eltöltött idő csökkenése miatt. A D-vitamin hiány az első életévekben a légúti betegségek és a gyerekkori asthma, míg felnőttkorban a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések arányát növeli.

Az ellenőrzést követő pótlás jelentheti a megoldás a problémára, hiszen a túlzott bevitel is gondok forrása lehet. "Több klinikai vizsgálatra van szükség a terhesek D-vitamin pótlásával kapcsolatban" - mondta el Dr. Carlos Camargo, a Massachusetts General Hospital kutatója, a közlemény társzerzője. "Ha a további kísérletek is a jótékony hatást igazolják, akkor a jövőben célszerű lenne vérvizsgálat segítségével meghatározni a D-vitamin szintjét, az eredmény birtokában pedig meghatározni a pótlandó D-vitamin dózisát."

(Kommentár: röviden a terhességi D-vitamin pótlásról. A terhesség alatti szükséglet 400 NE/nap (1 mg D vitamin =40 NE). D-vitamin hiányában ún. osteomalacia, és alacsonyabb kalciumszint észlelhető az újszülöttben. Esetleges túladagoláskor mentalis és szomatikus visszamaradás (retardatio), lép fel, magasabb kalciumszint, koponyafejlődési rendellenesség stb. Vegetáriánus terheseknek napi 400 NE, kevés tejet fogyasztóknak napi 200 NE D-vitaminpótlás javasolt. Télen is fontos a D-vitamin pótlás! A szerk, Dr. Székely G.)

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához