Ezeket látta már?

Kismamák és félelmeik...

A kismamák leggyakoribb szüléssel kapcsolatos félelmei... A szülés a nő életének meghatározó része. A szülés közbeni komplikációktól, a fájdalomtól tartanak leginkább a kismamák, ám a félelmekre van megoldás.

A legfontosabb a szülésre való felkészítés, mert a kismamák számára a bizonytalantól való félelem talán a lehető legrosszabb. Az érzékelés biokémiai alapja az érzet, ami a test számtalan pontjából ingerület formájában elindul az agy felé. Az agykéregben az inger hatására kialakul az érzet, mely a központi idegrendszerben kialakuló, de módosítható folyamat.

Kismamák és félelmeik...

A szülésnél kialakuló érzet lényege abban rejlik, hogy a kismama pontosan tudja, hogy most azt érzi, hogy tágul a medencém, tágul a méhszája, jön lefelé a baba feje. Abban az esetben, ha a kismama érez valamit, de nem tudja, hogy az mi is valójában, akkor az fájdalom, és a kismama pánikolni kezd.

A szülési fájdalomtól való félelem

A szülési fájdalom összetevői: a "pszichológiai" értelemben vett fájdalom, melyet a korábban említett kismama felkészültsége, tudatossága és az orvos enyhíthet, illetve a fizikai fájdalom, mely technikai segítséggel csillapítható.

Az epidurális fájdalomcsillapítás egy gerinc közeli fájdalomcsillapítás, amely sokat segíthet a szülésben. Ám ennek is megvan az ideje és a helye. A kismama olykor nagyon rosszul viseli a fájdalmat, ám nem kaphat epidurális fájdalomcsillapítást, hiszen csupán erősebb jósló fájásokról van szó. A szülés még nem indult meg. Ilyenkor is fontos a tudatosság: ellazulva nem fárad el testileg és lelkileg. A tudatos reagálást a kismama felkészültségén múlik. Az orvos tudja a dolgát, kellő időben fogja alkalmazni a fájdalomcsillapítást.

Félelem az ismeretlentől, a megszokott hiányától

Magyarországon elterjedt, hogy a terhességet végig követő orvost kérik meg a szülés levezetésére. Ez sokat segít mind biológiai,mind pszihólógiai értelemben. Amennyiben erre nincs lehetőség a megszokott orvos-beteg kapcsolat helyetti idegen környezet és körülmények adják a kismamák félelmének alapjait. Természetesen az ellátó orvos próbálja feloldani a kismama félelmeit, de ez sajnos mégsem ugyanaz, mint amikor a terhesség hónapjai alatt megismert és megszokott orvos segítségével születik meg a baba.

A rettegő család esete

A család, az apa támogatása a szülésnél igen fontos. A kismama (és az orvos) helyzetét is megkönnyíti az a nyugtató és együttműködő családi környezet, amely segíti a szülést.

Sokan rosszul élik meg a fájdalmat, mely rengeteg energiát emészt fel és egy drámai vajjúdást eredményez. A helyzet drámaiságát fokozhatja a szülésnél jelen lévő hozzátartozó, aki a kismama drámai vajjúdását tetézve szintén drámaian reagálja le az őt körülvevő ingereket. Ilyenkor a furcsa pszichológiai folyamat megfékezhető, ha a sokkos érzéseket fokozó hozzátartozó lecsillapodik. Nyugtató lehet, akár egy rövid séta, melyet követően a hozzátartozó, így a kismama is megkönnyebbül.

Köldökzsinór körüli problémák

A köldökzsinór gyakran a kisbaba nyaka köré tekeredik. A szülés folyamán a magzat többször forog, így a köldökzsinór tekeredése igen gyakori, ám ez többnyire nem okoz problémát. Abban az esetben, ha a köldökzsinór meghurkolódik, vagy meghúzódik, mert túl rövid, vérellátási probléma adódhat, ezt általában viszont a kórházakban szakszerűen kezelni tudják.

Szülés alatti haláleset

Ezek, ha statisztikailag elemezzük nem valós félelmek, mégis igen kis számban előforduló tragédiák, melyeket viszont a szakszerű ellátással sok esetben kivédhetők. Ha az arányokat tekintjük, akkor a rendben lezajlott szülések egyértelműsítik, hogy a kismamáknak nincs okuk aggodalomra. Nem szabad negatívan, borúlátón tekinteni a szülésre, annak kimenetelére, hiszen a szakszemélyzet a kismama és a születendő gyermek számára a legbiztonságosabb, leghumánusabb módszerekre törekszik.

Császármetszés csak azért is!

Vannak kismamák, akik mindenféle orvosi vélemény ellenére császármetszéssel szeretnének szülni, annak ellenére, hogy a szakember a természetes szülést javasolja számukra.

A szülés egy természetes folyamat, mely igaz, az anya akaraterejét és fizikai erejét is igénybe veszi. Egy jól levezetett szülésnél, egy jól előkészített kismama a szülést követően önállóan képes mozogni, ellátni gyermekét.

A császármetszés egy komoly beavatkozás, melynek komoly szövődményei lehetnek. A császármetszésnél a szakszemélyzeten múlik a gyermek világrahozatala, gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a természetes szülés. Viszont a szülést követően az anya komoly megfigyelés alá kerül és a szülést követően hetekig, akár hónapokig problémái lehetnek. Érdemes tehát megfogadni a szakorvos tanácsait a szüléssel kapcsolatban.

Jogosan tartunk a gátmetszéstől?

Sok kismama a gátrepedés elkerülése végett ragaszkodik a gátmetszéshez. A gátmetszéstől pedig szintén sok szülő nő tart, hiszen a gát sérülés a későbbiekben komoly következményekkel járhat.

Abban az esetben, ha a gát nem tágul eléggé, akkor a gátrepedés elkerülésének érdekében hajtja végre a gátmetszést. Egy metszett sérülés sokkal jobban gyógyul, mintha egy kontrollálhatatlan repedés keletkezik a gáton. Ha a gát túltágul, az a későbbiekben a mindennapok higiéniájában és a szexuális életben is problémákat okozhat.

Az orvos csakis a szülés alatt tudja eldönteni, hogy mely beavatkozás a legjobb az anyának. Az szakorvos ugyanis mindig a kismama és a baba épségét, egészségét tartja szem előtt és ennek tekintetében dönt. Érdemes tehát a kismamának felkészülnie, tájékozódnia, megfogadni az orvos tanácsait a biztonságos és sikeres szülés érdekében.

Forrás: Napidoktor