Ezeket látta már?

Kismennyiségű alkoholfogyasztás is veszélyeztetheti a magzatot!

A terhesség ideje alatt már egy-két pohár vörösbor elfogyasztása is növelheti a magzati alkohol-szindróma kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek szakemberek, rácáfolva ezzel a témában született korábbi tanulmányok eredményeire.

Dublini kutatók több mint hatvanezer 2000 és 2007 között várandós nő gyermekeinek adatait elemezték a tanulmányukban. Minden öt kismamából négy fogyasztott alkoholt gyermeke fogantatásának idején és a terhesség korai szakaszában is: 71 százalékuk 350 milliliternyi, 10 százalékuk 425-1400 milliliternyi vörösbornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztott hetente, míg 0,2 százalékuk ennél is többet.

Kismennyiségű alkoholfogyasztás is veszélyeztetheti a magzatot!

A kismama által elfogyasztott alkohol a placentán keresztül eljut a magzathoz, amely nem képes azt gyorsan feldolgozni és ezért hosszan ki van téve az alkohol káros hatásainak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). A szakemberek az alacsony, a közepes és a magas alkoholfogyasztási kategóriába tartozó kismamák gyermekei között is találtak olyanokat, akiknél a magzati alkohol-szindróma tüneteit - arc torzulás, lassú fejlődés, tanulási nehézség - azonosították.

Ezzel megkérdőjeleződött a University College London szakembereinek tavaly októberben megjelent tanulmánya. A kutatók akkor tizenegyezer ötéves gyermek vizsgálata alapján jutottak arra a megállapításra, hogy "a terhesség ideje alatti kismértékű alkoholfogyasztás miatt nem növekszik a fejlődési rendellenességek kockázata".

"További vizsgálatokra lesz szükség, mielőtt bátran kijelenthetnénk, hogy a kismennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség ideje alatt még nem károsítja a magzatot" - írta a BioMed Central Pregnancy and Childbirth című folyóiratban Deirdre Murphy, a dublini Trinity College szülész-nőgyógyászati tanszékének professzora.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához