Ezeket látta már?

Koraszülöttek - megmentettek életek (a PIC nyomában)

Sorsközösség a PIC-ben. De mi is az a PIC? Ezt azok a kismamák tudják pontosan, akiknek idő előtt, kis súllyal születik meg várva várt kisbabájuk. - Perinatális Intenzív Központ: ez a hivatalos jelentése a PIC rövidítésnek - mondja Princzkel Erzsébet, a Szent János Kórházban működő központ vezető főorvosa.

A főorvos korábban a Schöpf-Merei Kórházban ugyancsak a koraszülött kicsik intenzív ellátását végezte, a 2007-ben megszüntetett intézményből került a Szent János Kórház hasonló részlegébe, ahol folytatta az embert próbáló, nagy felkészültséget igénylő orvosi tevékenységet. A pici, szinte egy tenyérben elférő, néha életjeleket is alig-alig mutató babák inkubátorba kerülnek, és a másod-, illetve harmadfokú intenzív osztályokon megkezdődik a küzdelem életben maradásukért.

Koraszülöttek - megmentettek életek (a PIC nyomában)

- Sajnos igen sok a koraszülött, a kis súllyal, egy kilogramm alatt születő baba, amit világszerte már szinte civilizációs ártalomként tartanak számon. A mi feladatunk - egy erre felkészült, speciális egészségügyi csapattal - ezeknek a kicsiknek az ellátása, intenzív terápiájuk biztosítása, hogy esélyt kapjanak az egészséges életre. Ez nagy odafigyelést, állandó készenlétet, empátiát, szakértelmet igényel. És a babák mellett még ott vannak a szorongó, stresszel teli, félelmekkel küszködő anyák, akik nem készültek fel a rendkívüli állapotra, és akiknek az egészségügyi törvény szerint joguk van az egész napot újszülött gyermekük mellett tölteni - magyarázza Princzkel Erzsébet.

Szavai szerint azonban más a leírt szabály, és más a mindennapi gyakorlat, mások a lehetőségek által behatárolt körülmények. Mert miként lehet megvalósítani, hogy akár egy fővárosi, akár egy ország távoli részéből ideutazó kismama egész napját az intenzív osztály inkubátora mellett töltse? Ez lehetetlen, még akkor is, ha a baba érdeke és léte megköveteli a háromóránkénti etetést, amihez az anyatej nélkülözhetetlen.

Anyaszálló

- A szülészet folyosója, a kórház kertje nem a legalkalmasabb helyszín az egész napos időtöltésre. Ezért határoztunk úgy, hogy keresünk valamilyen emberi megoldást a mamák segítésére. Velük egyetértésben, velük együtt alakítottunk ki egy használaton kívüli szakrendelő helyiségéből egy olyan ideiglenes "anyaotthont", amely közmegelégedésre igen jó szolgálatot tesz. Rendkívüli segítség ez azoknak a kismamáknak, akiknek szülés után 4-5 nappal el kell hagyniuk a kórházat, de koraszülött, esetenként súlyos kórokkal küzdő, esetleg fejlődési rendellenességgel született gyermekük állapota viszont megkívánja, hogy akár 3-4 hónapig az Intenzív Centrumban maradjanak.

Ennyi ideig egy távol lakó nem képes sem az utazás költségeit, sem pedig a fővárosi szállást fizetni, de még a fővárosiak ingázása is lehetetlen háromórás etetési időközökben. Ezért kellett mindenképpen egy kulturált helyről gondoskodni, ahol otthon érezhetik magukat az édesanyák - hangsúlyozza a főorvos.

Így született meg az "anyaszálló" a kórházban, közös összefogással, a takarítástól a festésig, a bebútorozásig mindent együtt végeztek a kórháziak és az átmeneti lakók. Mára takaros nappali, felszerelt konyha és hálószoba várja őket. Biztonság, kényelem veszi körül a mamákat, együtt jobban telik az idő is, könnyebb elviselni a megosztott gondokat, és reménykedni a sorsközösség erejével. A főorvos elmondása szerint a kismamákat betegkísérőkként felveszik a kórházba, és ellátást is kapnak ingyenesen, csakúgy, mint a "tranzit" szállást.

Emberi, jó megoldás született, ma még nem sok helyen van hasonló. Ki kevesebb, ki több időt tölt el a kórházi otthonban, hiszen amint az orvosok a baba hazaadása mellett döntenek, boldogan távoznak az anyák, és elégedetten.

- A távozás nem végleges - mutat rá a doktornő -, hiszen működik a kötelező "utánkövetés": ezek a kis súllyal, idő előtt született babák még sokáig fokozott gondozást igényelnek, rendszeresen visszajárnak ellenőrzésre... Éppen most volt itt az egyik 90 dekával világra jött babánk az édesanyjával, jó volt látni, hogy most, egyévesen úgy fickándozott, mintha normális időben, rendes súllyal született volna. És számunkra, akik itt dolgozunk, ez az igazi sikerélmény. Kicsit később érkezik, mint máshol, de értéke sokkal nagyobb, mert mindig egy megmentett életet jelent.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához