Ezeket látta már?

Hogyan küzdhetünk a gyermekkori elhízás ellen?

2011.05.14. Módosítva: 2015.11.04.

Küzdelem a gyerekkori elhízás ellen, befektetés a jövőbe! Már a cím mindenki felé kiált: baj van... A gyerekeknek nyugodt, biztonságos környezet szükséges. Aktív játék,szülői mese, később beszélgetés, a rítusok segítenek a pszichés éréshez. A megfelelő, egészséges táplálékok pedig a testi fejlődéshez elengedhetetlenek.

Test és lélek harmóniája. Az érzelmi biztonság óv a pótcselekvésektől.Nagy kihívás és felelősség a felnőttek számára. A prevenció az egyetlen járható út,hogy a most születő gyerekek ne rosszabb életkilátásokkal induljanak,mint a szüleik.A túlsúly a 10 legnagyobb egészségügyi és gazdasági terhet okozó betegség egyike.

Hogyan küzdhetünk a gyermekkori elhízás ellen?

Ma már a gyerekek 20%-a túlsúlyos vagy elhízott. Életmód változtatás a cél,erre fókuszáló oktatás segítségével. Több testnevelésóra,a szabadidő nem számítógép előtti eltöltése óriási lépés lehet. Az üres kalóriákat tartalmazó üdítők, rágcsák reklámozása és az iskolai büfékben megjelentetése helyett,az "egészséges is lehet finom" szellemében több zöldség,gyümölcs, víz kerüljön a közétkeztetésbe.

Az olcsóbban elérhető élelmiszer ne silány minőségű áru legyen. Egy felelősen gondolkodó társadalom tudatos intézkedési csomaggal hatalmas költségektől kímélheti meg a későbbiekben önmagát. Az elhízott gyermekek 30-60 %-a elhízott felnőtt lesz, a kódolt betegségek hordozói. Cukorbetegség, érbetegségek ami a vesebetegség, a szembetegségek a későbbi végtagamputációk előszobája.

A konferencia előadásai különböző oldalról közelítette meg a problémát. A betegség kockázatok,a gyógyszeres terápiák,az egészséges életre szoktatás EU programjai, az iskolai egészséges táplálkozás akciói mint a "Happy Hét" és a" Startolj reggelivel!" egy-egy izgalmas téma volt a programban.

Sok mosolyt csalt a hallgatóság arcára Dr. Forgács Attila lehengerlő előadása" A gyermekkori táplálkozás pszichológiai aspektusai"-ról,mely a média, a reklámipar és a rossz berögződések szerepét is taglalta.

Az egynapos program magas színvonalát termék bemutatókkal,a jelenlévők egészségközpontú megvendégelésével tették még teljesebbé a szervezők.

Forrás: EgészségKalauz