Ezeket látta már?

Meddőség - és vércsoportok

Gyakoribb a meddőség a "0" vércsoportúak között! Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú 0-s nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbe esni.

A népesség majdnem felének, 44 százalékának 0 a vércsoportja. A lakosságnak 42 százaléka A, míg 14 százaléka AB vércsoportú. Amerikai kutatók vizsgálatai szerint a 0 vércsoportú nőknek kétszer gyakrabban merül ki petefészke idő előtt, mint a többi vércsoportú nőnek.

Meddőség - és vércsoportok

A petefészekben lévő petesejtek száma az életkor előrehaladásával csökken. Az újszülött kislányoknak még közel kétmillió petesejtje van, ebből pubertásra csak 400 ezer marad, míg 40 éves korra ez a szám már néhány százra csökken. A Yale University és a New York-i Albert Einstein College of Medicine kutatói 563 olyan 45 évnél fiatalabb hölgy vércsoportját tekintette át, akik meddőségi kezelést kaptak.

Megvizsgálták FSH szintjüket is, amelyik egy olyan hormon szervezetünkben, melynek magas szintje esetén a petefészek kimerülőben van. Ha az FSH szintje 10-nél magasabb, az azt jelenti, hogy a nő nagyon nehezen fog megtermékenyülni. A vizsgálatban a 0-s vércsoportúak között kétszer gyakoribb volt az ilyen magas érték. 20 feletti érték esetén a nők biztosan terméketlenek.

A kutatók szerint a jövőben, amikor halogatjuk a gyerekvállalást, figyelembe kell majd vennünk vércsoportjukat is. Természetesen a 0 vércsoportú nők is teherbe tudtak esni, mert számos egyéb tényező is befolyásolja a termékenységet, mint például az életkor, a testsúly, és az alkoholfogyasztás.

- Úgy tűnik, hogy az A és AB vércsoportúak, az A gének miatt védettek a korai petefészek kimerüléstől. Ezzel szemben a 0-s vércsoportúaknál sokkal gyakoribb a magas FSH szint, petesejtkészletük sokkal hamarabb kimerül." - mondja Dr Edward Nejat, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa. A kutatók az eredményekről Denverben fognak beszámolni az American Society for Reproductive Medicine ülésén.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához