Ezeket látta már?

Még erre is érdemes odafigyelni: fogselyemmel a babákért?

Fogselyemmel a gyermekáldásért! A fogápolás elhanyagolása éppoly káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést, derült ki egy új vizsgálatból.

Egy svédországi meddőségi konferencián elhangzott előadás szerint a fogágybetegség hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő hét hónapra nő, szemben az átlagos öttel.

Még erre is érdemes odafigyelni: fogselyemmel a babákért?

Úgy gondolják, ennek oka a fogak körül kialakuló gyulladás, ami befolyásolja a szervezet egészséges működését. Köztudott, hogy a fogágybetegségeket összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is.

Ausztrál kutatók 3500 nőt ellenőriztek. A fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. "Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja" - mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora.

A terhességre készülő hölgyeknek ezentúl nemcsak a dohányzást és alkoholfogyasztást kell abbahagyniuk, hanem fogorvosukat is fel kell keresniük. Célszerű, ha testsúlyuk egészséges tartományba esik és plusz folsavat is juttatnak szervezetükbe.

Ezzel Dr Allan Pacey angol meddőségi szakember is egyetért. Úgy gondolják, a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához