Ezeket látta már?

Megjött a baba... vége a közös alvásnak?!

2011.05.20. Módosítva: 2015.11.04.

Ha itt a gyerek, vége a közös alvásnak? A fiatal házasok számára a közös otthon egyben a közös ágyat is jelenti. Úgy tűnik azonban, hogy az újszülött érkezésekor egyre több pár dönt a különalvás mellett.

Egy tanulmány szerint minden tizedik házaspár költözik külön ágyba gyermeke érkezését követően, és több mint egyharmaduk választja időszakosan a különalvást a nyugodt éjszakák biztosítása érdekében. A megkérdezettek közül tízből mindössze hatan mondták azt, hogy továbbra is minden éjszaka együtt alszanak.

Megjött a baba... vége a közös alvásnak?!

Azáltal, hogy egyre több anya tér vissza a munkába röviddel a szülés után, és a gyerek körüli teendők egyre inkább megoszlanak a két szülő között, fontossá vált, hogy az apa és az anya egyaránt kipihent legyen. A kétezer pár megkérdezésével készült tanulmányból kiderült, hogy egyre több apa vállalja magára, hogy éjszaka felkel a gyerekéhez, a párok egyharmadánál pedig felváltva látják el ezt a feladatot a szülők.

A megkérdezett anyák egynegyede arról is beszámolt, hogy recept nélkül kapható altatókhoz nyúlnak segítségül, és minden nyolcadik legalább másfél éven át szedi is ezeket a készítményeket. Az, hogy kinek mennyi alvást sikerül összehozni az éjszaka során, személyenként, sőt országrészenként is változó.

Angliában a manchesteri szülők vezetik a listát, akik nyolc órát is tudnak egyfolytában aludni, míg a birminghamieknek csupán hét óra pihenés jut. Legrosszabb eredményt a londoniak mutattak, akiknek gyakran mindössze három és fél óra alvással kell beérniük.

Forrás: Medipress