Ezeket látta már?

Meglepő felismerés: allergia - és a születés módja

2011.10.24. Módosítva: 2015.11.04.

A születés helye és módja befolyásolhatja az allergiára és asztmára való hajlamot, állítja egy új tanulmány. Azoknak, akik kórházban születnek - különösen, ha császármetszéssel – gyakran búvik meg Clostridium difficile az emésztőszervrendszerükben. Ez a baktériumtörzs tehető felelőssé az allergiás és asztmás megbetegedések későbbi kialakulásáért.

"Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a születés helyét vagy módját az allergia potenciális kockázatának alapján kell kiválasztani" – jegyezte meg a tanulmány szerzője, Dr. John Penders a holland Maastricht Egyetemről.

Meglepő felismerés: allergia - és a születés módja

A kutatásban körülbelül 2700 újszülött vett részt, akiket hétéves korukig követtek nyomon. Egy hónappal a születés után elemezték a székletmintáikat a bennük található, specifikus baktériumok (pl. E. coli és C. difficile) szempontjából.

Mikor a gyerekek idősebbek lettek, Dr. Penders csapata a szülőket kérdezte ki, hogy milyen gyakran ziháltak a kicsik,vagy volt-e szükségük asztmagyógyszerre, jelentkeztek-e náluk ekcémás kiütések. Vérvétellel állapították meg, hogy érzékenyek-e bizonyos ételekre vagy állatszőrre.

Az adatokból kiderült, hogy a C. difficile a császármetszéssel született gyermekeknél fordult elő leggyakrabban, 43 százalékuk bélrendszerében találták meg. A kórházban, hüvelyi úton világra jött babák esetében ez az arány csak 27 százalék, az otthon születettek esetében pedig 19 százalék lett.

A C. difficile-pozitív gyerekeknél kétszeresre emelkedett az asztma kialakulásának esélye a 6-7 éves kor környékén. Több lett köztük az ekcémás és ételallergiás esetek száma is. Összességében 7 százalékuknál jelentkezett asztma, közel 22 százaléknál ételallergia, 12 százaléknál pedig ekcéma.

Dr. Penders munkatársaival a Journal of Allergy and Clinical Immunology hasábjain számolt be arról, hogy a bélrendszer bizonyos baktériumflóra-összetétele hajlamosíthat az asztmára és az allergiára, habár azt nem tudták bizonyítani, hogy az egyik a másikból következik.

Dr. Peter Bager, aki a dán Statens Serum Intézetben tanulmányozta a szülés és az allergiakockázat kapcsolatát, elmondta, hogy ez beilleszkedik a higiénia hipotézisbe. Amennyiben már korai életkorban felborul a bél baktériumflórája, különösen, ha bizonyos fajok hiányoznak, "csökken az immunrendszer korai stimulációja", mely többfajta allergiás megbetegedéshez vezethet a későbbiekben."

"Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ez az egyetlen baktériumtörzs (a C. difficile) a felelős az allergia és asztma kockázatának növekedéséért" – tette hozzá Dr. Penders. "A bél baktériumflórája több ezer különféle fajból áll, mi azonban csak néhányat vizsgáltunk."

Forrás: Medipress