Ezeket látta már?

MTHFR génmutáció: ezért nem mindegy, hogyan viszi be a folsavat a terhesség alatt

folsav, terhesség, babavárás, vitamin

Hogy mindegy-e milyen folsavat szedünk a terhesség alatt, vagy éppen a felkészülési időszakban? Nagyon nem, mivel a mesterségesen bevitt folsavak jelentős részét az emberiség mintegy 50%-a nem, illetve csak nagyon minimálisan képes hasznosítani!

A folsav, pontosabban a folát pótlásának fontosságát mára a WHO is hangsúlyozza. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Folsav vagy folát?

A két kifejezést sokszor használják szinonimaként, pedig ettől nagyon távol állnak. A folsav egy általános anyagnév a B9-vitaminra, míg a folát a szervezet számára könnyen hasznosítható, folsavforma. Ezzel a formával találkozhatunk az élelmiszerekben, ami jó hír, de rossz, hogy a folsav tabletták többsége nem ilyen formát tartalmaz.

A folsav pótlásának fontosságára már régóta rájöttek a szakemberek, hiszen ez az anyag az egyik legfontosabb a velőcső fejlődési rendellenességeinek kiküszöbölésében is. Azonban hiába a pótlás, mégis sok esetben elmaradt a hatás. Ennek oka pedig egy génmutáció, mely az emberiség mintegy 50%-nál jelen van.

MTHFR

Az MTHFR- metilén – tetrahidrofolát – reduktáz enzim a szintetikus folsavat és az étrendi folátokat biológiailag aktív formává alakítja, így azt a bélfal sejtjei képesek felvenni és tovább alakítani a hasznosításhoz. Az enzim termelését az azonos névvel illetett MTHFR gén szabályozza. A mutáció jelenléte esetében az enzim termelése nem kielégítő, így pedig sajnos a folsav hasznosítása is igen rossz arányú, pláne akkor, ha azt szintetikus formában igyekszünk bevinni. Érthetőbben: a szintetikus formában bevitt folsavak többsége az MTHFR gén mutációjának jelenlétében nem képes hasznosulni, vagyis a neki tulajdonított jótékony hatások is elmaradnak.

Van, vagy nincs?

Az MTHFR gén mutációját vérvétellel lehet kimutatni. Sajnos azonban attól, hogy tudunk a jelenlétéről még nem megoldott a folsavpótlás. A probléma nem újkeletű, ennek megfelelően sokan igyekeznek megoldani azt. Néhány évvel ezelőtt pedig a tudósok sikeresen létrehozták a szintetikus folsav negyedik generációs, úgynevezett Quatrefolic verzióját, mely a (6S)-5-metil-tetrahidrofolát glükózaminsója. Szerkezetét tekintve megegyezik a folát biológiailag aktív formájával, ami kifejezetten fontos információ!

Ez ugyanis azt jelenti, hogy akkor is képes hasznosítani a szervezet a Quatrefolic formában bevitt folsavat, ha az MTHFR génmutáció jelen van!

Akkor minden rendben?

A fogantatás, illetve a terhesség támogatására nem csak a folsavat érdemes pótolni, hanem egy komplex, sok összetevős, szerves kötésekkel rendelkező vitaminkészítményt érdemes szedni, mely ráadásul képes szem előtt tartani az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is. Ezzel az esélyek igen nagy arányban javíthatóak.

Az MTHFR gén mutációja azonban nem csak a folsav hasznosulását befolyásolja - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Attól függően, hogy az ember mindkét, vagy csak egyik szülőtől örökölte ezt a mutációt megkülönböztetünk homo, illetve heterozigóta változatot. A homozigóta verzió veszélyesebb, mivel, ha magas homocisztein szinttel is együtt jár, akkor jelentős mértékben növeli a vérrögképződés esélyét, vagyis az artériás elzáródás és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét - emellett pedig megnöveli a vetélés és koraszülés kialakulásának kockázatát is! Ennek megfelelően az MTHFR gén mutációjának kivizsgálása javasolt lehet már a családtervezési időszakban is!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túl gyakori menzesz: mi okozhatja? A nőgyógyász válaszol

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció

Forrás: ratkotunde.hu