Ezeket látta már?

Paracetamol szedése terhesség alatt: összefüggésben lehet a gyerek figyelemzavarával?

terhesség, paracetamol, baba, figyelemzavar

A paracetamol az egyik leggyakrabban használt gyógyszer a terhesség alatt világszerte.

"A terhesség alatti paracetamol szedés összefüggést mutatott a gyermekek 3 éves korában észlelt alvási-e és figyelemzavarával. A paracetamol az egyik leggyakrabban használt gyógyszer a terhesség alatt világszerte. A legújabb tanulmányok összefüggésekről számoltak be a magzatok anyai paracetamol-szedés miatti kitettsége és a megszületett gyermekek idegrendszeri-viselkedési problémái között, beleértve a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarokat is. Egy, a Plos One szaklap 09. 28-i számában megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a méhen belüli paracetamol-kitettség kapcsolatban áll-e a 3 éves korban jelentkező idegrendszeri-viselkedési problémákkal" - írta Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő posztjában.

A bejegyzésből kiderült, hogy a kutatók a First Baby Study nevű, az USA-beli Pennsylvania államban végzett prospektív (előretekintő) kohorszvizsgálat adatait használták fel 2423 anya-gyerek pár bevonásával. Összesen 1011 nő (41,7%) számolt be paracetamol használatáról a terhesség alatt. Azok a gyermekek, akik a méhen belüli életkorban paracetamolnak voltak kitéve, statisztikailag gyakrabban mutattak alvási problémákat és figyelemzavarokat.

Ezek az eredmények megerősítik a korábbi tanulmányokat, amelyek összefüggéseket mutattak be a méhen belüli paracetamol-hatás és a gyermekek figyelemzavarai, valamint kapcsolatot jeleztek az ilyen paracetamol-hatás a 3 éves korban jelentkező alvási problémák között.

"Mivel a paracetamol terhesség alatti használata gyakori, ezek az eredmények közegészségügyi aggályokat jelentenek, és óvatosságra utalnak a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek terhesség alatti alkalmazásakor. Másfelől viszont ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy az ilyen problémákkal rendelkező gyermekek esetében mindig ok-okozati kapcsolat mondható ki a méhen belüli-paracetamol-hatással " - tette hozzá a szakember.

Hivatkozás: Kristin K. Sznajder, Douglas M. Teti, Kristen H. Kjerulff. Maternal use of acetaminophen during pregnancy and neurobehavioral problems in offspring at 3 years: A prospective cohort study. PLOS ONE, 2022; 17 (9): e0272593 DOI: 10.1371/journal.pone.0272593

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0272593

Ezek is érdekelhetik:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához