Ezeket látta már?

Perelnek a Contergan-áldozatok...

2010.09.01. Módosítva: 2015.11.04.

Magasabb rokkantnyugdíj folyósítása érdekében keresetet nyújtott be a német állam ellen Strasbourgban egy végzetes gyógyszer következtében végtagok nélkül születettek csoportja.

Mint a Contergannetzwerk (Contergan-hálózat) csoport szóvivője elmondta, a mintegy 2000 oldal terjedelmű perdokumentumot még pénteken adták át az Emberi Jogok Európai Bíróságának. A testület jelenleg azt vizsgálja, hogy befogadja-e a keresetet. Korábban a német alkotmánybíróság elutasította a hálózat igényét, arra hivatkozva, hogy az nem kellően megalapozott.

Perelnek a Contergan-áldozatok...

Az 50-es évek végén Nyugat-Németországban, illetve néhány más nyugat-európai országban több tízezer végtaghiányos csecsemő született azután, hogy anyjuk egy Contergan nevű altatót szedett terhessége alatt. Utóbb beigazolódott, hogy a magzati élet során kialakult rendellenességek, illetve fejlődési hiányosságokegyértelműen a Contergan számlájára írhatók. Ma még több mint 2800 Contergan-áldozat él Németországban.

Érdekképviseleti szervezetük azt állítja keresetében, hogy a német kormány megszegi az emberi jogok európai konvencióját, amennyiben nem kellő mértékben tesz eleget az áldozatokról való gondoskodási kötelezettségének. Az állam alapítványt hozott létre, s ezzel kizárta a károsultak minden peres igényét a gyógyszert gyártó Grünenthal konszernnel szemben.

A súlyos fogyatékkal élő emberek csak a szociális hivatalokhoz fordulhatnak segítségért, ami azt eredményezi, hogy az összes érintett állam közül Németországban kapják a legalacsonyabb ellátást ezek az emberek. Többségük "elkeserítő szegénységben" tengeti napjait, járadékuk havi 242 és 1090 euró között mozog - közölte Christian Stürmer, a hálózat szóvivője.

Forrás: MTI