Ezeket látta már?

Tanácsok anyukáknak - a szülés utáni időaszakra

2012.01.16. Módosítva: 2015.11.04.

Tanácsadás anyukáknak! A szülés utáni időszak nem csak testileg, de lelkileg is felemelő, ugyanakkor megterhelő időszak az anyukáknak.

Ahhoz, hogy minél kellemesebben élhessék át ezeket a hónapokat, dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza tanácsokat adott a leggyakoribb problémákra.

Tanácsok anyukáknak - a szülés utáni időaszakra

A visszarendeződéshez idő kell! Bár a szülés után szinte azonnal megkezdődik a szervezet regenerálódása, a szervek visszarendeződése, ezt a folyamatot nem szabad siettetni. Arra kell felkészülni, hogy legalább annyi ideig fog tartani, mint maga a várandósság, de gyakran még hosszabb időszak kell, amíg egy anyuka visszanyerni erejét, alakját. Ebben a periódusban jelentkezhet azonban néhány olyan jellegzetes probléma, amelyekre fontos felkészülni, illetve - ha már kialakultak - szakszerűen kezelni.

- Vizelettartási problémák

A vaginális szülés után gyakran jelentkezik vizelettartási probléma, 40 felett pedig már a nők több, mint 50 százaléka küzd inkontinenciával. A vizelet elcsöppenése jellemzősen nevetés vagy köhögés kapcsán következik be, és elhanyagolt probléma esetén egyre fokozódik. Fontos, hogy már az első jeleket komolyan vegyük, és kérjük nőgyógyász segítségét. Hatékony javulást eredményezhet a rendszeres intimtorna (amelyet érdemes már a fogantatás előtt elkezdeni, hiszen a szülést is könnyítheti) és ha szükséges, a minimális beavatkozással járó műtétek. - ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.

- Aranyér

A megnövekedett méh és a magzat olyan nyomást gyakorol az alsó has vénáira, amelynek következtében a végbél körüli vénák is megduzzadhatnak és kialakul a fájdalommal, gyulladással, viszketéssel járó, és gyakran kitüremkedő aranyér. A nehéz és fájdalommentes székelést mindenképpen érdemes természetes módszerekkel elősegíteni, mint a rostdús táplálkozás és a mozgás. Nagyon fontos aranyér esetén a vécéhasználat utáni tisztálkodás hideg vagy langyos vízzel. Választhatunk ginkgo biloba és a vadgesztenye tartalmú készítményeket, és igazán hatásos segítséget jelenthetnek az orvos által felírt kúpok és krémek. Súlyos esetben az aranyér sebészileg is kezelhető.

- Terhességi csíkok

Csak kevés kismama ússza meg a terhességi csíkok, úgynevezett striák kialakulását, hiszen ez ellen csak a nagyon rugalmas bőr és a kis hízás jelent védettséget. A legtöbb kismamánál azonban kialakulnak a jellegzetes csíkok az egyre növekvő pocakon, és ezek - bár idővel elhalványul - nagyon nehezen tüntethetők el véglegesen. Éppen ezért legjobb már a kialakulásuk ellen védekezni. Jó hatású, ha már a terhesség elejétől használunk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, és amennyire lehet, visszaszorítjuk a hízást. A sok víz fogyasztása és a cinkben, fehérjében, A- és C-vitaminban gazdag egészséges táplálkozás, valamint a hideg-meleg vizes váltófürdő szintén jó hatással lehet a striák ellen.

- Hajhullás

A terhesség alatt jellemzően gyorsabban nő a kismama haja. Ennek hátterében olyan hormonális változások állnak, amelyek miatt a hajgyökereknél felgyorsul a sejtosztódás és meghosszabbodik a növekedésben lévő hajszálak élettartama. Szülés után azonban a növekedés leáll, és azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyeket normál hormonális viszonyok közt már régebben elvesztettünk volna. A kismamáknak ezért már a várandósság alatt érdemes kímélő sampont használniuk és a szülés utáni hajhullással csak akkor fordulni bőrgyógyászhoz, ha néhány hónap alatt nem rendeződik. Fontos, hogy annak is tudatában legyenek az anyukák, hogy nem a szoptatás áll a hajhullás hátterében, és addig szoptassák a babát, ameddig csak lehet.

Forrás: Napidoktor