Ezeket látta már?

Ez a 9 tünet azt jelezheti, hogy hogy úton van a kisbaba

terhesség várandósság jelei menzesz

Nem csak a menstruáció kimaradása utalhat terhességre.

A terhesség létrejötte az ovuláció idején történik, mely nagyjából a ciklus középideje. Vagyis, mire a menzesz kimarad, már 2 hetes terhes a nő, de a terhességet mégis az utolsó vérzés első napjától számoljuk. Ennek megfelelően a menzesz kimaradása már 4-5 hetes terhességet mutathat. De vannak ezt megelőző jelek?

A kérdésben Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Menzesz kimaradása

Talán ez a legismertebb jele annak, hogy egy új élet lehetősége lapul a méhben. Persze előfordulhatnak olyan esetek, mikor a menzesz nem marad ki, de a terhesség mégis létrejött, ez azonban ritka. Ki kell emelni egy fontos dolgot: napjainkban sajnos sokszor már nem elég csak reménykedni a várandósságban, fel is kell rá készíteni a testet! Ez a mikrotápanyagok pótlásával lehetséges, melyet ma már a WHO is javasol a kismamáknak és a gyermekre vágyó pároknak. A pótlás remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, mely a trimeszterek eltérő igényeinek megfelelően képes kiszolgálni a szervezetet, valamint a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív kötési formában tartalmazza – ez jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti.

Hangulatváltozások, ingerlékenység

Igen, jelentheti azt is, hogy az új élet megfogant, hiszen ezzel hormonális változások is elindulnak. De persze lehet annak a jele is, hogy közeledik a ciklus vége, hiszen a menstruáció előtt és alatt sok nő él meg hangulatváltozásokat is.

Hányinger

A reggeli rosszullétek sok esetben velejárói a terhességnek, de nem jelentenek biztos diagnózist! Reményre adhatnak okot, a rosszullétek azonban sok más esetben is jelentkezhetnek.

Mellfeszülés

A mellek feszülése, illetve a bimbók változásai is utalhatnak a megtermékenyülés létrejöttére. Ilyenkor a melleket a hormonok változásai érintik, felkészülnek az új élet táplálására, mely persze még odébb van, de a test felkészülése már elkezdődik. Biztosat azonban a mellfeszülés sem jelent!

Székrekedés

A hormonális változások sok nőnél idéznek elő székrekedést a terhesség igen korai szakaszában. Bár mondhatnánk, hogy ez már biztos jel, de sajnos nem. Maga a várakozás, az izgalom is kiválthat ilyen tüneteket, de egy nem megfelelően megválasztott étel, vagy akár betegség is okozhatja.

Fáradtságérzet

A megnövekedett alvásigény is sok nőnél jelentkezik a terhesség korai szakaszában. Ez azonban kötődhet a nagy meleghez, a stresszes hétköznapokhoz, de akár egy kimerítőbb feladat is okozhatja, hogy az alvásigény megnövekszik.

Hüvelyi váladék

"A váladék megjelenése utalhat a méhben lezajló változásokra is – ebben az esetben is a hormonok játéka okozza a tünetet" - mondja Ratkó Tünde. A hüvely azonban egy érzékeny rendszer, a váladék pedig sokkal gyakoribb, mint az elsőre gondolnánk. Sajnos biztosat ez sem jelent.

Kívánósság

A kívánósság vagy az ellenkezője, a viszolygás már valamivel egyértelműbb ráutalás - de ez sem biztos jel. Sok nőnél az egész terhesség alatt jelen van, hogy egyes ételeket nagyon megkíván, akár furcsa párosításban is, míg másoktól egyszerűen felfordul a gyomra.

Van biztos jel?

Nagyon szeretnénk azt mondani, hogy biztos jele a terhességnek már igen korán megmutatkozik, de ez nem igaz. Az orvos a terhesség 5-10. hete körül igazolhatja annak meglétét, hiszen ekkor ultrahangos vizsgálatot végez, így a magzat is látható, hallható - és ez jelenti a biztosat. Előtte, bár lehet pozitív a terhességi teszt, de sajnos becsúszhatnak hibák a tesztek esetében is, ráadásul a terhesség korai szakaszában is igen sok tényező okozhatja, hogy végül a terhesség megszakad, illetve az embrió nem fejlődik tovább.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így állapítja meg a terhességet a nőgyógyász teljes bizonyossággal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához