Ezeket látta már?

Mit lát a nőgyógyász a hüvelyi ultrahangon? Így néz ki a vizsgálat

petefészekrák, endometriozis,  daganat, rák, méhnyálkahártya

A hüvelyi ultrahang biztonságos, fájdalommentes vizsgálati eljárás, mellyel a medencében elhelyezkedő szerveket, például a petefészket, a méhet vagy a méhszájat ellenőrizhetik.

A hüvelyi (transzvaginális, endovaginális) ultrahang nőgyógyászati vizsgálati eljárás. A hüvelybe egy speciális, rúdszerű vizsgálófejet vezetnek be, és az ultrahang segítségével ellenőrzik a kismedencei területen elhelyezkedő szerveket. A hüvelyi ultrahang nem jár együtt fájdalommal, maximum minimális kellemetlenséggel, nyomás- vagy hidegérzettel. Mivel a készülék ultrahangokat használ a vizsgálathoz, nem teszi ki sugárterhelésnek a szervezetünket.

Mit vizsgálnak hüvelyi ultrahanggal?

Amikor ultrahangról hallunk, általában a terhesség alatt végzett hasi ultrahang jut eszünkbe először. Ilyenkor a hasfalon keresztül „néznek be” az anyaméhbe, így ellenőrizhetik a magzat fejlődését. A hasi ultrahang is alkalmas lehet bizonyos szervek, így a méh, a húgyhólyag vagy a vesék vizsgálatára, más területek „árnyékban” lehetnek, és a hasfalon keresztül nem kaphatunk róluk kellően részletes képet. A transzvaginális ultrahanggal vizsgálható a hüvely, a méhnyak és a méhszáj, a méh, a petefészkek és a petevezetők, valamint a húgyhólyag.

Hüvelyi ultrahangot javasolhatnak visszatérő kismedencei gyulladások, alhasi fájdalmak, menstruációs problémák, hüvelyi vérzés esetén. A hüvelyi ultrahang segítségével diagnosztizálhatóak többek között a petefészekciszták, a méhben kialakuló fibrómák, polipok. Teherbeesési nehézségek esetén is szükség lehet hüvelyi ultrahangra. Időnként a várandós kismamáknál is szükség lehet hüvelyi ultrahangra, különösen a terhesség korai szakaszában. A hüvelyi ultrahang segítségével megállapítható a terhesség ténye, a magzat kora, a méhlepény elhelyezkedése, és ezzel a módszerrel ellenőrzik azt is, nincs-e szó méhen kívüli terhességről.

Hogyan zajlik a hüvelyi ultrahang?

Az ultrahanghoz le kell venni az alsóneműt (aki szégyellősebb, érdemes hosszabb felsőrészben vagy laza ruhában menni), és le kell feküdni az ultrahang melletti vizsgálóágyra, a térdeket be kell hajlítani. A vizsgálófejet gumi óvszerrel borítják be és speciális zselével kenik be, majd bevezetik a hüvelybe.

A megjelenő felvétel azonnal látható az ultrahangos készülék képernyőjén. A vizsgálat általában nem vesz igénybe 15-20 percnél többet. A kapott eredményeket vagy azonnal kiértékelik, vagy a vizsgálatról írásos feljegyzést és felvételt is készítenek, melyet majd a kezelőorvos értékel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Petefészekrák felismerése: így mutatható ki korán a daganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyi ultrahang

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához