Ezeket látta már?

Túl hamar hagyta abba a szoptatást? Gond!

2017.08.05. Módosítva: 2017.08.05.
szoptatas

Ezen a héten van a szoptatás világhete. A védőnők szerint azonban hazánkban jelenleg csak a babák fele kap anyatejet féléves kora után. Miért pótolhatatlan az anyatej gyermekünk számára?

Az már bizonyos, hogy az anyatejben található anyagok védelmet biztosítanak nem csak a gyermekeink számára, hanem később, felnőttként is hatással van egészségügyi állapotunkra. A legfrissebb hazai kutatás szerint ugyanakkor minden harmadik anya tapasztal nehézséget szoptatás során. A szakemberek szerint azonban ekkor sem szabad feladnunk, inkább kérjünk szakszerű segítséget.

Miért olyan fontos az anyatej?

Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék a csecsemők számára: életmentő védelmet nyújt, ráadásul tápanyagtartalma pontosan igazodik a baba igényeihez. Sajnosazonbana különböző mellgyulladások és sebesedések miatt az anyák abbahagyják a szoptatást, így elvész az a kulcsfontosságú védelem is, amely számos gyermek- és felnőttkori népbetegség megelőzésében játszik szerepet.

Az első 1000 napban történő táplálás lenne talán a legfontosabb, azon belül is az, hogy az első 6 hónapban kizárólag így jusson táplálékhoz gyermekünk.

A szoptatás megvédi az újszülöttetet a káros mikroorganizmusoktól A szoptatás megvédi az újszülöttetet a káros mikroorganizmusoktól Forrás: EgészségKalauz

Egészséges fejlődés az első napoktól? Igen!

Ideális esetben a kolosztrum, vagyis az élőtej az első táplálék amellyel találkozik a baba. Ez a tej kis mennyiségben termelődik, ugyanakkor gazdag vitaminokban, tápanyagokban, fehérvérsejtekben és antitestekben is, amivel megvédi az újszülöttet a mikroorganizmusoktól, illetve elősegíti fejlődését a korai időkben.

Nem kell aggódni, ha a tej mennyisége kevésnek tűnik, ez az első napokban mindössze 40-50 milliliternyi, azaz mindössze három evőkanálnyi. Ez a mennyiség maradéktalanul eltelíti az csecsemők cseresznye méretű gyomrát – mondja Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Mi a helyzet a "teáztatással"?

Az anyatej olyan immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek bevonják a belek nyálkahártyáját, így hatékony védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben is. A köznyelvben "teáztatásnak" hívott módszer ugyanakkor lemossa a bél faláról az értékes fehérjéket, ami ún. cumizavart is okozhat, így szintén nehezebbé válik a szoptatás.

A szakemberek szerint a korszerű táplálási irányelvek már nem javasolják a teáztatást, mivel az anyatej a legnagyobb hőségben is fedezi a csecsemő folyadékigényét. Amennyiben mégis folyadékpótlásra lenne szükség, a forralt, majd lehűtött vizet javasolják a védőnők, de semmiképpen se cumisüvegből, hanem pohárból. A cumisüvegből való etetés ugyanis megzavarhatja az addig jól szopó csecsemőt, és az arc fejlődése szempontjából sem kedvező.

Csak anyatejre van szükség az első fél évben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakmai szervezetek a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. Ez ugyanis tökéletesen fedezi a baba energia, víz- és tápanyagigényét, ráadásul serkentik az immunrendszer működését is. Figyeljünk arra is a szakemberek szerint, hogy az anya is elég folyadékot fogyasszon, ez ugyanis szintén befolyásolja a tejtermelést.

Ha a próbálkozások ellenére mégsem járunk sikerrel, egyeztessünk szakorvossal a tápszerekről, de semmiképpen se kezdjük el a kicsit tehéntejjel táplálni, mert súlyos károkat okozhatunk.

Megelőzhető egy tucatnyi betegség

A tüdőgyulladás és a hasmenés okozta kiszáradás világszerte vezető haláloknak számít az 5 éven aluli gyermekeknél, viszont manapság már bizonyított, hogy a szoptatás segít ezen betegségek megelőzésében is, ha a baba elegendő ideig részesül anyatejes táplálásban. Illetve 13%-kal csökkentik az édesanyák az esélyt arra, hogy túlsúlyos, vagy elhízott legyen később gyermekük. 35%-kal pedig annak az esélyét csökkenthetik, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki később.

Tudta, hogy intelligensebbek azok a gyerekek, akiket anyjuk sokáig szoptatott? Kattintson!

Az anya egészségének védelmében

A szoptatás ráadásul az anya egészségét is támogatja: elősegíti a méh összehúzódását, csökkenti a szülés utáni vérzést, segíti, hogy az anya visszanyerje a várandósság előtti súlyát, és csökkenti a diabétesz, a mell- és petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete

Forrás: EgészségKalauz