Ezeket látta már?

Emlőtályog

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Elhatárolt gennygyülem az emlőben, melyet gyulladt szövet vesz körül. Leggyakrabban terhesség és szoptatás ideje alatt fordul elő.

Az emlőtályog tünetei

Fájdalom, nyomásérzékenység Bőrpír Duzzanat Néhány esetben láz

Az emlőtályog kiváltó okai

A tejcsatorna/mellszövet fertőzése, melyet a mellbimbó vagy a körülötte lévő bimbóudvar /ún. areola/ sérülésén/repedésén keresztül bejutó baktériumok okoznak.

Mit tehet Ön emlőtályog esetén

Mellgyulladás gyanúja esetén orvoshoz kell fordulni. Amíg a tályog meg nem gyógyul, a gyulladt emlőből szoptatni nem szabad.

Mit tehet az orvos emlőtályog esetén

Felállítja a kórismét.A kis tályogot antibiotikummal kezel. A kiterjedt tályogot sebészeti beavatkozással nyitják meg, hogy a genny eltávozzon.

Az emlőtályog megelőzése

Szoptatás alatt nagyfokú tisztaságot kell biztosítani. Minden szoptatás előtt és után forralt, majd lehűtött vizbemártott puha kendővel a mellbimbót és környékét meg kell tisztítani. Bórvizes lemosás is alkalmazható.Napi mosakodással, babaszappannal és vízzel az emlőket tisztán kell tartani.A tejcsatornát esetleg elzáró váladékot gyengéden ki kell törölni, és tiszta törülközővel felitatni. Kenjük be (tápláló) lanolinos krémmel a mellbimbót és környékét, így rugalmas marad és a bőrrepedések megelőzhetők!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához