A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Emlőtályog

#emlőtályog #szoptatás
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Elhatárolt gennygyülem az emlőben, melyet gyulladt szövet vesz körül. Leggyakrabban terhesség és szoptatás ideje alatt fordul elő.

Hirdetés

Az emlőtályog tünetei

Fájdalom, nyomásérzékenység Bőrpír Duzzanat Néhány esetben láz

Az emlőtályog kiváltó okai

A tejcsatorna/mellszövet fertőzése, melyet a mellbimbó vagy a körülötte lévő bimbóudvar /ún. areola/ sérülésén/repedésén keresztül bejutó baktériumok okoznak.

Mit tehet Ön emlőtályog esetén

Mellgyulladás gyanúja esetén orvoshoz kell fordulni. Amíg a tályog meg nem gyógyul, a gyulladt emlőből szoptatni nem szabad.

Mit tehet az orvos emlőtályog esetén

Felállítja a kórismét.A kis tályogot antibiotikummal kezel. A kiterjedt tályogot sebészeti beavatkozással nyitják meg, hogy a genny eltávozzon.

Az emlőtályog megelőzése

Szoptatás alatt nagyfokú tisztaságot kell biztosítani. Minden szoptatás előtt és után forralt, majd lehűtött vizbemártott puha kendővel a mellbimbót és környékét meg kell tisztítani. Bórvizes lemosás is alkalmazható.Napi mosakodással, babaszappannal és vízzel az emlőket tisztán kell tartani.A tejcsatornát esetleg elzáró váladékot gyengéden ki kell törölni, és tiszta törülközővel felitatni. Kenjük be (tápláló) lanolinos krémmel a mellbimbót és környékét, így rugalmas marad és a bőrrepedések megelőzhetők!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.