Ezeket látta már?

Ügyeletben szülni kockázatosabb!

2010.08.02. Módosítva: 2015.11.04.

Nyugtalanságra adhat okot az az új eredmény, mely szerint ügyeleti időben sokkal veszélyesebb szülni, mint napközben. Több mint egymillió Skóciában lezajlott szülés adatait elemezve kiderült, hogy az éjszaka és hétvégén született újszülötteknek magasabba a halálozási aránya.

Ezek a halálesetek egyébként egészséges újszülötteknél fordultak elő, akik szülési szövődmények következményeként oxigénhiányos állapotba kerültek. Azonban aggodalmaskodni fölösleges, mert az ilyen típusú halálozás igen ritka esemény, 100 ezer szülésből körülbelül 4-szer fordul elő. Anglia-szerte a kockázatemelkedés miatt 50-100 csecsemőt veszítenek így el évente.

Ügyeletben szülni kockázatosabb!

A felmérésből nem derül fény a szülések pontos menetére, így csak következtetéseket tudtak levonni, hogy miért biztonságosabb hétfőtől-péntekig reggel 9 és este 5 között szülni. Valószínűleg ilyenkor több a személyzet, ráadásul a tapasztaltabb kollégák is munkaidejüket töltik. A kutatók szerint a műtőhöz való könnyebb hozzáférés, az idősebb és tapasztaltabb kollégák jelenléte és a több személyzet életeket menthet.

Érdemes a kockázatokat elemezni, hiszen a szülési és az egy éves korig számított halálozás jelentősen csökkent az elmúlt harminc évben. Például 1980 és 2008 között a szülés körüli halálozás 58 százalékkal csökkent Angliában és Walesben. Sajnos még ezzel sem elégedhetünk meg. A Lancet című folyóiratban idén leközölt cikk szerint ugyanis, bár az anyai mortalitás a szülés körüli időszakban alacsony Angliában, átlagosan 8,2 100 ezer szülésre számítva, mégis sokkal magasabb, mint például Olaszországban, Ausztráliában és Svédországban.

Forrás: Medipress