Mindenki ezt nézi most!

Várandós? Vigyázzon a vitaminokkal!

babavitamin

Az ma már nem is kérdés, hogy érdemes-e várandós vitaminnal támogatni a terhességet, illetve a babatervezés időszakát. Sokan azonban a mindennapi rohanásban a pirulák szedését nem mindig tartják számon. Mi a helyzet akkor, ha túl sok vitamint szedünk be? Valóban csak „drága” lesz a vizeletünk, vagy okozhat problémát is?

Túladagolhatóak a vitaminok is?

A válasz egyszerűen: igen. De mint sok esetben, azért itt sem lehet ennyivel elintézni a dolgot, ehhez egy kicsit behatóbban kell ismerni ezeket az anyagokat.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amikre kis mennyiségben ugyan, de a szervezetnek szüksége van a működéshez. Előállításuk nem minden esetben elégséges, így táplálékokkal kell azokat bevinni. A vitaminokat két csoportba tudjuk osztani oldhatóságuk szempontjából. Az egyik csoport a vízben oldódó vitaminok, ahol például a C, a B komplex, vagy éppen a P- vitamin is található. A túladagolásuk elméletben lehetséges, ám csak nagyon kivételes esetekben történik meg ténylegesen. A vízben oldódó vitaminoknál, amennyiben többlet jelentkezik, amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, akkor egyszerűen a vizelettel távoznak.

Ha lehet, természetes formában fogyasszuk a vitaminokat Ha lehet, természetes formában fogyasszuk a vitaminokat Forrás: EgészségKalauz

A zsírban oldódó vitaminok képezik a második csoportot, és minket most ezek érdekelnek jobban. Zsírt a szervezet nem ürít olyan egyszerűen, így ezek az anyagok sokkal könnyebben felhalmozódhatnak, és akár gondot is okozhatnak nekünk.

- A-vitamin – segíti a szem egészségének megőrzését, részt vesz a csontozat egészséges fejlődésében, az immunrendszer működésében, antioxidáns hatású, és szabadgyök fogó. Azonban abban az esetben, ha felhalmozódik a szervezetben, gondokat is okozhat. Az A-vitamin 6 anyag gyűjtőneve, ezek közül a retinol túladagolása a legvalószínűbb, aminek hatására fejfájás, kettős látás, hajhullás, viszketés, sárga bőrszín, száraz szem és száj tünetek jelentkezhetnek.

- D-vitamin – talán az egyik legismertebb vitamin, ami igazából inkább hormon. Elengedhetetlenül szükséges az egészséges csontfejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezen kívül blokkolja a sejtbúrjánzást a rákbetegségek egyes formáinál. A D-vitamin kifejezés két molekulát takar, a D2 illetve a D3-vitaminokat.

Utóbbi a kolekalciferol túladagolása nem lehetséges, mivel a többlet a szervezetben közömbös anyaggá alakul, vagyis a túlzott napozás vitamintúladagolást nem okoz. A D2-vitamin azonban feleslegesen nagy mennyiségben hyperkacemiat okoz, ami szájszárazsággal, szédüléssel, hányással izomgyengeséggel jár. ilyenkor a vérben megnő a kalcium szintje, és annak beépülés a csontozatba, lerakódása az érfalakra, szervekre. Ez növekedési zavarokhoz vezethet (ez a várandósok esetében a babára is erőteljes hatással van), illetve fokozza az érrendszer meszesedését, és az ezzel együtt járó következmények kialakulásának valószínűségét is.

- E-vitamin – ebben az esetben 8 vegyület gyűjtőneve, melyek a tokoferolok. Hatásuk sejthártyavédő, immunerősítő, segítik a DNS szintézist, megelőzik, vagy enyhítik a szívbetegségeket, illetve a Parkinzon kórt. Túladagolásának tünetei fejfájás, izomgyengeség, kettős látás. Súlyos túladagolás esetén (ez a megengedett mennyiség több ezerszerese) csökkenti az A, D és a K – vitamin felszívódását.

- K-vitamin – 5 formáját ismerjük, melyek közül azonban csak kettő, a K1 illetve a K2- vitaminok a természetesen (előbbieket a növények, míg utóbbiakat baktériumok szintetizálják). A vitamin elengedhetetlenül szükséges a megfelelő véralvadáshoz. Túladagolása májkárosodást okozhat, illetve koraszülöttek esetében máj és agykárosodást is előidézhet, de ez csak a szintetikus K3-vitaminnál igaz. Dr. Angyal Géza arra is felhívta a ratkotunde.hu figyelmét, hogy vérhígító gyógyszerekkel együtt nem szedhető, mert gátolja azok hatását!

Gondolja meg a kismama, hogy mit eszik meg, és mit nem! Kattintson!

Mennyi az annyi?

Kérdés, hogy mennyi szedhető az egyes vitaminokból naponta. Ez egy jó kérdés, de szerencsére nem kell állandóan utánanézni a szakkönyvekben, vagy az internetet bújni. A készítmények hátoldalán az összetevők között megtalálhatjuk a napi ajánlott beviteli mennyiséget, és jó esetben az is, hogy a készítmény mennyit tartalmaz ezekből a mennyiségekből. Innen könnyen kiszámolható, hogy hogyan adagolható túl egy vitamin.

Figyelem! Egyes esetekben – mint amilyen a várandósság is – megnövekedett igénnyel kell számolni, ami akár kétszeres mennyiségeket is jelent, így ezzel mindenképpen számoljunk! Arra is érdemes hangsúlyt fektetni, hogy a természetes, szerves kötésű vitaminvariációkat keressük, hiszen ezek felszívódása akár 80%-al jobb, illetve sokkal nehezebben túladagolhatóak!

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz