Ezeket látta már?

Depresszió, szorongás: ezek az ételek növelhetik az esélyét?

depresszió, szorongás, tünet, jel

Kutatók izgalmas eredményekre jutottak, milyen ételek növelhetik a depresszió kockázatát.

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik gyakran esznek sült ételeket, például sült krumplit, nagyobb a szorongás vagy a depresszió esélye. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyakori sült ételfogyasztás 12%-kal magasabb szorongás- és 7%-kal magasabb depresszió-kockázattal állt összefüggésben. A PNAS folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányt a kínai Zhejiang Egyetem kutatói készítették, akik több mint 140 000 ember adatait értékelték egy 11 éves időszak alatt.

Ez az anyag növelheti a szorongás esélyét?

A szerzők szerint az egyik ok lehet, hogy a sült ételek egy akrilamid nevű vegyi anyagot tartalmaznak, amely akkor keletkezik, amikor egyes ételeket nagyon magas hőmérsékleten sütnek. A kutatók megjegyezték, hogy az akrilamid az agyi gyulladással összefüggő szorongásos és depressziószerű viselkedéssel hozható összefüggésbe.

"A tanulmány éppen azt jelezheti, amit állít: a sült ételek nagyobb mértékű fogyasztása növeli a szorongás, depresszió kockázatát" - mondta a CNN-nek Dr. David Katz, életmód-orvos szakértő, aki nem vett részt a kutatásban.

"Az ok-okozati útvonal azonban ugyanilyen könnyen lehet a másik irányba is igaz: a szorongó, depressziós emberek egyre gyakrabban fordulnak a vigasztaló ételekhez, hogy valamiféle látszólagos enyhülést nyerjenek" - jegyezte meg a szakember.

Sokakat érinthet a depresszió és a szorongás

A szorongás és a depresszió mentális betegségek. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a szorongásos zavarok az összes mentális zavar közül a leggyakoribbak, a felnőttek akár 30%-át is érintik életük egy bizonyos pontján. A klinikai szorongásos problémák eltérnek a normális idegesség vagy szorongás érzésétől, ehelyett túlzott mértékűek, és akadályozzák az illetőt a normális életvitelben.

A depresszió, más néven major depressziós zavar befolyásolja azt, ahogyan valaki érez, gondolkodik és cselekszik, szomorúságérzetet vagy az érdeklődés elvesztését okozza olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett. A depresszió érzelmi és fizikai problémákhoz vezethet, és becslések szerint évente minden 15. felnőttből egyet érint, míg minden 6. felnőttből 1 szenved depresszióban élete során - közölte a szövetség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorongás, stressz és alvászavar ellen ezeket a gyógynövényeket vesse be

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#depresszió

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához