Ezeket látta már?

Fáradékony, levert? Ebből az alapvitaminból kevés lehet a szervezetében

fáradtság, depresszió, tünet

Ne vegye félvállról, ha gyakran fáradtnak, levertnek érzi magát!

A C-vitamin rendkívül fontos többek között az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, a kollagén szintézisének különböző folyamataihoz. Mivel erős antioxidánsról van szó, az oxidatív stressz okozta sejtszintű károsodások megelőzéséhez. Szerencsére, a valódi és súlyos C-vitamin-hiány napjainkban meglehetősen ritka.

Mikor alakul ki C-vitamin-hiány?

A C-vitamint a legtöbb élőlény maga állítja elő, de az emberek (más majmokhoz és főemlősökhöz, a denevérfélékhez és a tengerimalacokhoz hasonlóan) külső forrásokra szorulnak a vitamin utánpótlásához. A C-vitamint tehát az elfogyasztott ételekből, esetleg étrend-kiegészítőkből vehetjük magunkhoz.

Mivel a C-vitamin szorosan kapcsolódik a táplálkozáshoz, a vitaminhiány, illetve annak súlyosabb formája, a skorbutnak nevezett hiánybetegség általában alultápláltság, egyoldalú, szegényes étrend következményeként alakul ki. Szerencsére, ez napjainkban nagyon ritka, de bizonyos mentális betegségekben szenvedőket, étkezési zavarokkal küzdőket, alkoholistákat, felszívódási zavarokkal küzdőket jobban érinthet. A fejlődő, szegényebb országokban a vitaminhiány gyakoribb, a lakosság akár 40 százalékát is érintheti.

A C-vitamin hiányának tünetei

A C-vitamin vízben oldódik, vagyis az elfogyasztott, de felesleges mennyiséget a szervezetünk egyszerűen a vizelettel eltávolítja. A túlságosan alacsony vitaminbevitel okozta kellemetlen tünetek nagyjából négy hétnyi alultápláltság után kezdenek megjelenni. Ez többek között azért lehet, mert minél alacsonyabb a bevitt C-vitamin mennyisége, annál többet hasznosít abból a szervezetünk, illetve, a szöveteinkben, például az agyban, a májban, a lépben, a mellékvesékben stb. is nagy koncentrációban található C-vitamin.

A vitaminhiány első tünetei közé tartozik az általános rosszkedv, a gyengeség, a fáradékonyság, levertség. Egy-két hónappal később légzési nehézségek, csont- és izomfájdalmak jelentkezhetnek, és igen gyakoriak az ínybetegségek is. Az ínyproblémák miatt a rágás is fájdalmassá válhat, így a betegek kevesebbet esznek, fogyásnak indulnak (ez pedig csak tovább fokozhatja az alultápláltságukat). Az elhúzódó vitaminhiány következményeként a fogak meglazulhatnak, sőt ki is hullhatnak.

A legvégső stádiumban sárgaság, láz és neuropátia jelentkezhet, a kiválasztott vizelet mennyisége jelentősen lecsökken. A C-vitamin hiányának következményeként bőrtünetek is megjelenhetnek, a beteg sebei nehezebben gyógyulnak, a legkisebb ütésekre is komoly zúzódással reagál a szervezet, a testen pedig jellegzetes, apró bevérzések láthatóak. Szélsőséges esetben a skorbut, illetve a C-vitamin hiánya halált okozó szövődményekkel (például a fertőzésekre való fokozott fogékonysággal) is együtt járhat.

A vitaminhiány megelőzhető

A kiegyensúlyozott és változatos étrend általában elegendő C-vitamint tartalmaz ahhoz, hogy a vitaminhiányt, illetve a skorbutot megelőzzük. A C-vitamin legjobb forrásainak a friss zöldségek és gyümölcsök tekinthetőek, például a csipkebogyó, a kiwi, a brokkoli, a paprika, az eper, az ananász vagy a citrusgyümölcsök. Mivel a legtöbb állat maga állítja elő a számára szükséges C-vitamint, az állati eredetű élelmiszerekből, például a májból is "juthat" a szervezetünkben némi vitamin.

Számos betegség kimenetelét befolyásolhatja a C-vitamin hiány. Olvasson tovább!

A C-vitamin étrend-kiegészítő formájában az egyik legolcsóbban és legkönnyebben elérhető, melyet gyógyszertárakban, drogériákban (sőt még az egyszerű élelmiszerboltokban) is megvásárolhatunk.

Mivel a C-vitamin vízben oldódó, a túladagolása igen valószínűtlen, hatalmas mennyiséget kellene ahhoz elfogyasztani, hogy "megmérgezzük" magunkat vele: a szakemberek szerint rövid időn belül közel egy kilónyi C-vitamint kellene a szervezetünkbe vinni ahhoz, hogy azt már ne tolerálja a szervezetünk (természetesen, ez csak feltételezés, melyet állatkísérletek eredményeire alapoznak). Az arra érzékenyeknél azonban a napi 2000 mg-nál nagyobb mennyiség hasi panaszokat, hasmenést is okozhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz