Ezeket látta már?

Egy hajszálnyira a siker: a tudósok végre megtalálták a kopaszság lehetséges ellenszerét

kopaszodás, hajhullás, kopaszodás ellenszere, hajszálak, szőrszálak

Egy új tanulmány szerint egyetlen vegyi anyag lehet felelős azért, hogy az emberek megkopaszodnak-e vagy sem.

Ténylkeg van a kopaszodásnak ellenszere?

Hogy mekkora gondot jelent a férfiak hajhullása? 5 férfiből 4 küszködik ezzel a problémával erősebb vagy gyengébb formában. Ez azonban sajnos komolyan képes rányomni bélyegét az önértékelésünkre. Jelenleg a piacon több olyan gyógyszer is helyet kapott, melyek a hajhullás ellen lépnek fel, ám hatékonyságuk nem éppen meggyőző. Egy új tanulmány szerint azonban egy bizonyos vegyi anyag felfedezése "nemcsak a kopaszságot kezelheti, hanem végső soron a sebgyógyulást is felgyorsíthatja".

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy egyetlen vegyi anyag felelős a szőrtüszők osztódásáért és elhalásáért.

A Biophysical Journal című folyóiratban megjelent tanulmányban a tanulmány társszerzője, Qixuan Wang elmondta: "A sci-fiben, amikor a szereplők gyorsan gyógyulnak a sérülésekből, az az elképzelés, hogy ezt az őssejtek tették lehetővé. A való életben az új kutatásunk közelebb visz bennünket az őssejtek viselkedésének megértéséhez, hogy irányítani tudjuk azt, és elősegíthessük a sebgyógyulást."

A kutatócsoport a hajhagymákat vizsgálta, mivel ezek az egyetlen olyan emberi szerv, amely rendszeresen és automatikusan regenerálódik, és felfedezték, hogy a TGF-béta nevű fehérje szabályozza a hajhagymák őssejtjeinek osztódását, és azt, hogy miért halnak el egyesek.

A TGF-betának két ellentétes szerepe van

A TGF-béta segít aktiválni néhány szőrtüszősejtet, hogy megújuljon, később pedig segít az apoptózisban, azaz a sejthalál folyamatának irányításában. A tudósok azonban rájöttek, hogy amikor egy szőrtüsző elhal is, az őssejt-tartaléka még mindig megmarad.

"Még ha egy szőrtüsző meg is öli önmagát, akkor sem öli meg az őssejttárolóját. Amikor a túlélő őssejtek jelzést kapnak a regenerálódásra, osztódnak, új sejtet hoznak létre, és új tüsző fejlődik belőlük."

"Amikor a túlélő őssejtek jelet kapnak a regenerálódásra, osztódnak, új sejteket képeznek és új tüszővé fejlődnek" - mondta Wang.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a hajnövekedést a tüsző őssejtek aktiválásával lehet serkenteni, de a témában további kutatásokra van szükség.

A hajhullás és a kopaszodás oka, és kialakulása

Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megértsük a hajhullást és a kopaszodást, nem árt ha tisztában vagyunk a hajszálak növekedésével, cserélődésével. A fejbőrön található hajszálak életük során három, jól elkülöníthető szakaszon mennek keresztül.

Az egyes hajszálak élettartama nagyjából 2-5 év. A hajszálak, bár szorosan egymás mellett találhatóak a fejbőrön, más-más életszakaszban vannak, vagyis míg az egyik csak nemrég „született”, a másik már befejezte a növekedést, vagyis kész arra, hogy kihulljon.

Az ún. anagén fázisban a haj folyamatosan növekszik, havonta nagyjából 1 cm-t, átlagosan három éven keresztül. Ezt a katagén fázis követi, melynek során a haj növekedése megáll, majd a telogén fázis következik, melyben a hajszál „felkészül” arra, hogy leváljon a fejbőrről.

Egy adott pillanatban a hajszálak mintegy 90 százaléka van anagén fázisban, 1-2% a katagén szakaszban, és 8-9 százalék telogén fázisban. Ezek az arányok egészséges embereknél állandóak, nem változnak. Ha úgy vesszük, hogy átlagosan 100 000 hajszálunk van, nagyjából 8000 olyan hajszál lehet minden nap kihullásközeli állapotban.

Ez természetesen rengetegnek tűnhet, de általában csak 50-100 hajszálat veszítünk el naponta, ami egyáltalán nem aggodalomra okot adó mennyiség. A hajhullás akkor tekinthető kórosnak, ha a naponta elveszített hajszálak száma ezt a mennyiséget (vagyis a napi 100 szálat) túllépi.

Nemcsak a haj lehet érintett a kopaszodásban

Bár a hajhullást, kopaszodást alapvetően a hajas fejbőrhöz kötjük, a problémák bármely, szőrrel borított testtájat érinthetik, beleértve a szemöldököt, a szempillákat, sőt még az orrlyukak belsejét is. A szőrszálak, hajszálak ugyanis az egész testünkön szinte azonos módon növekednek, azonos életciklusokon mennek keresztül. A legfőbb különbség az anagén fázis hosszában van: a fejbőrön lévő hajszálak azért nőhetnek sokkal hosszabbra, mert ezeknél az anagén fázis több év is lehet.

A hajhullást kiváltó ok tulajdonképpen a hajszálak életciklusának bármely szakaszában bekövetkezhet, így megkülönböztethetünk például telogén vagy anagén hajhullást is. A kiváltó ok lehet lokális (tehát közvetlenül a hajhagymákat, hajszálakat vagy fejbőrt érintő), de szisztémás, vagyis az egész szervezetet érintő probléma egyaránt.

A hajhullás általában visszafordítható folyamat, vagyis ha megtalálják és megszüntetik a hajhullás okát, akkor a hajszálak (nagy valószínűséggel) előbb-utóbb újra növekedésnek indulnak. A kopaszodás visszafordíthatatlan, vagyis az egyszer elveszített hajszálak helyére nem nő új.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: independent.co.uk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához