Ezeket látta már?

Kopaszodás férfiaknál: ezek a tápanyagok állíthatják meg

kopaszodás, férfiaknál, férfi hajhullás, biotin, tápanyag-pótlás

A kopaszodás tényleg megállítható a megfelelő tápanyagokkal? Miként kapcsolódik a kopaszodás, a hormonok és a terméketlenség? A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő segít.

A férfiak szervezetében jelentkező tápanyaghiányos állapotok rengeteg folyamatba beleszólnak, többek közt ezek tehetőek felelőssé az egyre gyakoribb terméketlenségi problémákért is. De hogyan kapcsolódik ez a hajhullás, kopaszodás kérdéséhez? Úgy, hogy mindkét esetben a tápanyagellátottságban keresendő a megoldás, ráadásul mindkettőbe beleszólnak a férfi nemi hormonok is, de sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű.

Így kapcsolódik a kopaszodás oka a hormonok jelenlétével

A kopaszodással kapcsolatban a férfiak esetében egy fogalommal érdemes megismerkedni. Ez az androgén alopecia, vagyis a férfias eredetű kopaszodás. Sokan tudják, hogy ennek hátterében a férfi nemi hormonok, vagyis az androgén hormonok állnak, egészen pontosan a tesztoszteron. Vagyis nincs mit tenni, ez genetikailag kódolt, kopaszodni fogunk. Ez azonban ebben a formában nem igaz.

Így hat a hajunkra és a körmünkre a biotin - olvasson tovább!

Valóban genetikai hajlam kérdése a dolog, és az is igaz, hogy a tesztoszteronnak köze van hozzá, de nem közvetlenül az okozza. A gondot a férfi nemi hormonból képeztt anyag, a dihidrotesztoszteron, vagy röviden DHT okozza. Persze a DHT szükséges és “jó” anyag, hátránya azonban, hogy sok férfi genetikailag hajlamos arra, hogy hajtüszői a DHT jelenlétében a tápanyagokat sokkal kevésbé vegyék fel. Egyszerűen fogalmazva a DHT hatással van a hajtüszők működésére, mely sajnos hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet.

Mit lehet tenni a kopaszodás ellen?

A férfiak kopaszodási folyamata többségében a DHT munkásságára vezethető vissza, de nagy számban okozza tápanyaghiány is, hiszen a megfelelő hajtüsző működéshez a vas, a C-vitamin, a biotin, a folsav, a cink és még számos más anyag is elengedhetetlenül fontos. A jó hír, hogy a megoldás is a tápanyagokban rejlik.

Töredező haj? Így ismerheti fel a cinkhiány tüneteit

Ha ugyanis nagy számban állnak rendelkezésre a tápanyagok, akkor a hajtüsző vitamin, nyomelem és ásványi anyag felvétele bár csökken, nem okoz akkora gondot, mint a tápanyagok hiányában, vagyis a kopaszodást jó eséllyel el lehet kerülni. De itt nem elég egyszerűen a tápanyagpótlás!

Tápanyagpótlás: mennyit, mikor, meddig?

A világon minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, aminek elsődleges oka az életmódunkban és a táplálkozási, vagyis sokkal inkább az élelmiszertermelési szokásainkban keresendő. Összességében kevesebb tápanyagot juttatunk a szervezetbe, ám a stressz és a környezeti hatások miatt többet használunk fel. Így a szervezet sokszor olyan rendszerek fenntartására már nem képes, mint például az élettel teli, dús hajkorona – hiszen ez nem létszükséglet.

Ugyan ez az elv teszi tönkre a férfiak nemzőképességét – mely mára világszintű problémává nőtte ki magát -, a hajkoronájuk mellett

- mondja Ratkó Tünde.

A megfelelő tápanyagpótlás tehát a test kiegyensúlyozott működéséhez - és ezen keresztül az egészséges hajkoronához is szükséges.

Mit jelent a megfelelő tápanyag-pótlás?

Mivel a cél az, hogy a szervezet összes raktárát feltöltsük, így mindenképpen érdemes komplex készítményt választani. De még ennél is fontosabb, hogy a férfivitaminok közt olyat keressünk, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formák, és ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb! Vagyis több épül be, és több jut az olyan funkciók fenntartására is, melyek nem létszükségletek!

Meddig tartson a kopaszodás elleni kúra?

Mire ténylegesen megmutatkoznak a változások az sajnos legalább 2-3 hónapot vesz igénybe, de ennél több is lehet, a test állapotától függően. Azonban mindenképpen ki kell emelni, hogy a hajhullás hátterében betegség és más olyan probléma is meghúzódhat, melynek kezeléséhez orvosi segítség szükséges, vagyis, ha a hajhullás a tápanyagok pótlása ellenére is jelen van, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Ez is érdekelheti:

Forrás: ratkotunde.hu