Ezeket látta már?

Fáj a szemem: mit tehetek ellene?

2018.11.13. Módosítva: 2018.11.13.

A szemfájdalom gyakori panasz, oka is sokféle lehet, az egyszerű megerőltetéstől az allergiás reakción át a sérülésekig és fertőzésekig. Mit tehetünk a fájdalom ellen otthon? Hogyan előzhetjük meg, hogy a szemfájdalom visszatérjen?

A szem az egyik legérzékenyebb szervünk, így már egy kisebb kellemetlenséget is komoly panaszként élhetünk meg, a fájdalmakat pedig gyakran fokozhatja a "lelki" hatás is, vagyis a látás részleges elvesztése, melyet a legtöbb ember kifejezetten ijesztőnek talál. Fájhat a szemünk csak az egyik vagy mindkét oldalon, kísérheti viszketést, könnyezés vagy váladékozás. A szem fájdalma érintheti inkább a szemlencsét (vagyis a szem felületét), illetve a szem "belső" részét is. Ezek a jellemzők mind segíthetnek a megfelelő diagnózis felállításában és a legjobb terápia meghatározásában.

Sok esetben fájhat a szem egyszerűen azért, mert megerőltettük. Ez gyakori lehet azoknál, akik számítógéppel dolgoznak.

Fáj a szemem, mikor menjek orvoshoz?

A legtöbb esetben a szem fájdalmát okozó probléma néhány napon belül magától is elmúlik. Máskor az alapbetegség (pl. az allergia) kezelése csökkenti a kellemetlen tüneteket, így a szem fájdalmát is. Érdemes azonban orvoshoz menni, ha olyan problémával találkozunk, melyet korábban még nem tapasztaltunk meg, például árpa alakul ki a szemünkön. Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, ha a fájdalmakon kívül más tüneteket is észlelünk, így erős könnyezést, váladékozást, viszketést, a szem bedagadását, kipirosodását. Akkor is keressünk fel szakorvost, ha a fájdalom több napig is elhúzódik, vagy ha egy-két hónapon belül újra visszatér.

Haladéktalanul orvoshoz kell menni, ha a szemfájás látászavarokkal vagy akár a látás elvesztésével jár együtt, vagy ha a fájdalom a fejet, szemet érő traumát követően jelentkezik!

Szemfájás: így enyhíthető otthon

A hideg borogatás attól függetlenül enyhíthet a fájdalmakon, hogy mi okozza a tüneteket. Emellett a hideg borogatás a viszketés ellen is hatásos, ezért allergia esetén különösen érdemes kipróbálni. Lehet kapni speciális, hűthető szemmaszkot is, de saját magunk is egyszerűen készíthetünk. Egy tiszta, puha textíliát mártsunk jéghideg vízbe, alaposan csavarjuk ki, majd tegyük a szemeinkre; 5 perc elteltével vegyük le. Naponta többször is megismételhetjük.

A hideg mellett a meleg borogatás is enyhítheti a kellemetlen tüneteket, különösen akkor, ha árpa, szemhéjgyulladás okozza a fájdalmat. A meleg ugyanis segíthet "kitisztítani" az eltömődött és gyulladt mirigyeket, ezzel pedig meggyorsíthatja a gyógyulást. Mártsunk egy puha, tiszta textíliát, törülközőt meleg vízbe, alaposan csavarjuk ki, és tegyük a lezárt szemhéjra. Nagyjából egy-két percig tartsuk rajta, majd ismételjük meg. Naponta két-három alkalommal alkalmazzuk a borogatást.

A szem melanómája: eltávolíthatják a szemgolyót is! Kattintson tovább!

Ha a szem fájdalmát túlerőltetés okozza, rendkívül egyszerűen javíthatunk az állapotunkon. Dörzsöljük össze a két tenyerünket, majd tegyük őket a csukott szemünkre (ne nyomjuk rá túl erősen), és relaxáljunk 30-45 másodpercig. Vegyük el a kezünket, lassan nyissuk ki a szemünket és nézzünk körül. Egy-egy alkalommal négyszer, ötször is megismételhetjük!

A gyógynövények közül a szemvidítófű a leghatékonyabb a szem problémái ellen. Szemvidítófüvet tartalmazó cseppet is vehetünk, de gyógynövényes főzettel is kezelhetjük a szemünket. Forrázzunk le és hagyjunk ázni egy evőkanálnyi szárított szemvidítófüvet kb. 2 deci vízzel, szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd ebbe mártsunk be egy tiszta textilpelenkát vagy törülközőt, és ezzel borogassuk be a szemünket. A főzettel ki is moshatjuk a szemünket.

Forrás: EgészségKalauz