Ezeket látta már?

Gének döntik el, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra

2014.06.11. Módosítva: 2015.11.04.

Gének döntik el azt, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra. Akiknél megtalálhatók bizonyos génvariánsok, azoknál erősebb a gyulladás, mint akiknek nincs genetikai hajlamuk - állapította meg egy új tanulmány.

A légszennyező anyagok - a testben okozott úgynevezett oxidatív stressz miatt - gyulladást válthatnak ki.

Gének döntik el, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra

A müncheni Helmholz Környezeti Egészségügyi Kutatóközpont tudósai 1765 vérminta gyulladási jellemzőit vizsgálták meg. A mintákat 21 hónap alatt gyűjtötték különböző páciensektől - olvasható az International Environment című szaklapban megjelent tanulmányukban. Az ellenőrző állomásokon eközben óránként mérték a légszennyezést.

Azt találták, hogy akiknél jelent voltak a GSTM1 jelű génvariáns és a CRP-fehérje genetikai változatai, azoknak a vérében megnőtt a gyulladást jelző anyagok mennyisége, különösen, ha a légszennyező anyagok koncentrációja is megemelkedett.

"Eredményeink alátámasztják, hogy a légszennyezés gyulladást vált ki a szervezetben, elsősorban azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak. Ezek a gyulladásos folyamatok olyan tömegeket érintő betegségek előfutárai, mint a szív- és érrendszeri vagy emésztőszervi problémák" - mondta Regina Pickford, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához