Ezeket látta már?

Gyermekvállalásra készül? Így lesz több pénze hozzá egészségpénztárral

gyermekvállalás, egészségpénztár, biztos döntés, egészségmegőrzés, egészségjavítás

Talán nem az egészségpénztár az első gondolatunk, amikor a gyermekünk születése körüli kiadásokat tervezzük. Pedig gondolhatnák rá - mutatjuk, miért!

Az egészségpénztár nem csak segítséget jelent a vásárlásnál, de ennél komolyabb hasznunk is származhat belőle. Egy gyermek érkezése, főleg, ha ő az első a családban, alaposan felforgathatja egy pár már berendezett, megszokott életét. A legtöbben szeretnének kialakítani egy gyerekszobát, gyermekbútorokat vásárolni, felújítani, de akár egy új, nagyobb, vagy kertkapcsolatos lakást is vásárolnánk, hogy a gyermek megfelelő környezetben játszhasson.

De ha a nagyobb kiadásokat letudtuk, még mindig rengeteg dolgot kell beszereznünk, ami egy újszülött ellátásához szükséges. Ruhák, pelenka, krémek, fürdetők, babaolló, hőmérő, kiskád, és a listát még hosszan folytathatnák.

Ugyan a dolog kicsit csalóka, mert valójában nem kell felvásárolnunk a fél világot ahhoz, hogy tökéletesen tudjunk gondoskodni a babáról, de szülőként hajlamosak vagyunk a felesleges dolgokat is nélkülözhetetlennek látni, a költségeink pedig magasra rúghatnak.

Mit tehetünk, hogy spóroljunk?

Először is nagyon sok dolgot beszerezhetünk használtan. Gyönyörű bútorokat, játékokat, babakocsit, vagy épp alig használt, tökéletes állapotú gyerekruhákat vásárolhatunk az interneten.

Vannak azonban dolgok, amelyeket újonnan, és rendszeresen kell vásárolnunk. Ilyenek például a babaápolási termékek. Ráadásul nem csak a babának van szüksége ilyesmikre, de az anyának is. Ebben tud segíteni az adóvisszatérítés amit egészségpénztáron keresztül kaphatunk.

Hogyan működnek az egészségpénztárak?

Az egészségpénztár egyike a három önkéntes pénztárnak, a másik kettő a nyugdíjpénztár és az önsegélyező pénztár.

Az egészségpénztárba havonta befizetünk egy adott összeget, amit a pénztár – a költségeinek a levonása után – a saját névre szóló számlánkon ír jóvá. A pénztár az általunk befizetett tagdíj egy részét levonja, ebből fedezi a működésének a költségeit. Ez általában 4-8% között mozog, de van, ahol a befizetés mértékétől is függ a nagysága.

Az egészségpénztári számlán felhalmozott pénzünket aztán mindenféle egészségmegőrzéssel és egészségjavítással kapcsolatos termékre és szolgáltatásra költhetjük. Elég széles körben használható az egészségpénztár, a gyógyszerektől kezdve a gyógymasszázsig sok mindent vásárolhatunk, magánorvosi ellátást, szűrővizsgálatokat és megelőzéssel kapcsolatos szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Szinte minden egészségpénztári számlához tartozik egészségkártya, amivel ugyanúgy fizethetünk az elfogadóhelyeken, mint a bankkártyánkkal, az egészségpénztári számlán lévő pénzünkből. Némelyik pénztár fejlettebb kártyát kínál, amit akár közvetlenül a bankkártyánkkal is összeköthetünk, így akkor is vásárolhatunk vele, ha épp nulla az egészségpénztári számlánk egyenlege.

Mit vehetünk egészségpénztárral?

Ha tagjai vagyunk egy egészségpénztárnak, és már van a számlánkon némi pénz, akkor nagyon sok szükséges dolgot meg tudunk venni az egészségpénztári kártyánkkal.

A pénztári számlánk terhére rengeteg babaápolási terméket elszámolhatunk. Ilyen például a tápszer, pelenka, törlőkendő, lázmérő, fültisztító, babamérleg, bébiőr vagy légzésfigyelő. Ezen kívül babaápolási kozmetikumokat is vehetünk, mint a testápoló, babaolaj, babafürdető, sampon, hintőpor. Anyák számára pedig mellszívót, melltartóbetétet, bimbóvédőt vásárolhatunk.

Hogyan járunk ezzel jól?

Persze mondhatnák, hogy az egészségpénztárba a saját fizetésünkből vagy cafateria keretünkből fizetjük be a pénzt, úgyhogy ez nem többlet, hanem a saját jövedelmünk. Ez valóban így van, de mégis származik belőle két anyagi előnyünk is.

  • Egyrészt ezt a pénzt ugyan mi kerestük meg, de az egészségpénztári számlánkon összegyűjtöttük, és el van különítve. Nem (csak) az aktuális havi fizetésünket költjük, hanem már előre takarékoskodtunk a várható nagyobb kiadásra. Emiatt ezek a költségek sokkal kisebb megterhelést jelentenek a havi költségvetésünkre.
  • Ezen kívül valóban spórolhatunk vele. Az egészségpénztári befizetéseink után az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból adóvisszatérítést kapunk. Ez lényegében egy állami támogatás. Ha fizetünk SZJA-t, akkor ebből az egészségpénztárba befizetett pénz 20%-át, de legfeljebb 150 000 forintot visszakapunk. Ez pedig már valódi plusz pénz.

Ahhoz, hogy ezt az összeget megkapjuk, évente 750 000 forintot kell az egészségpénztárba befizetnünk, ami havonta 62 500 forintot jelent. Ezt nem muszáj havonta fizetnünk, évente egy alkalommal is lehet. Ennyi befizetés után kapjuk meg az adóvisszatérítés maximumát.

Mire figyeljünk?

Persze nem muszáj a legnagyobb összegű adóvisszatérítésre lőnünk. Ha kevesebbet fizetünk be az egészségpénztári számlánkra, akkor értelemszerűen a visszatérítés is kisebb összeg lesz, de mindenképpen visszakapunk valamennyit az adónkból.

Ha nem havonta fizetjük a tagdíjat, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy év végére a számlánkon legyen a pénz. Így az sem probléma, ha még egyetlen egészségpénztárnak sem vagyunk tagja. Év közben, vagy akár év végén is beléphetünk a pénztárba, és fizethetünk be rá annyi pénzt, amennyit szeretnénk.

Mivel az adóvisszatérítést az általunk befizetett SZJA-ból kapjuk vissza, fontos, hogy legyen adónk, amiből visszatérítést kaphatunk. Erre különösen olyan családoknak kell figyelni, ahol az édesanya otthon van a gyerekekkel, és nem fizet SZJA-t, vagy csak nagyon keveset. Akkor hiába fizetünk be az egészségpénztárba 750 000 forintot, ha nincs miből visszatérítést adni.

Olyan családtag nevén legyen az egészségpénztári számla, aki dolgozik, és fizet SZJA-t. A gyerekek után járó családi adókedvezményt szintén az SZJA-ból kapjuk vissza, így az a jó, ha ezen felül is van még annyi adónk, amiből meg tudjuk kapni az egészségpénztári befizetéseink után járó visszatérítést.

És még nincs vége!

Adóvisszatérítést nem csak a pénztári befizetéseink után kaphatunk, hanem ha a pénztárba befizetett pénzünket két évre lekötjük, akkor azután is visszakaphatjuk az adónk 20%-át. Ugyanígy akkor is, ha szűrővizsgálatokat fizetünk belőle. (Jó, ha tudjuk, hogy így növelhetjük a visszakapott adó mértékét, de az összes visszatérítés nem lehet több 150 000 forintnál. Ha tehát a befizetéssel már kihasználtuk az adóvisszatérítést, akkor már nem biztos, hogy érdemes lekötni a bent lévő pénzt.)

További előnye is van az egészségpénztának: az önsegélyezés

Az egészségpénztárak egyben önsegélyező pénztárként is működnek. Ez azt jelenti, hogy a pénztárba befizetett pénzünk terhére különböző nagyobb kiadással járó életeseményhez igényelhetünk bizonyos összeget. Pont úgy, mintha segélyt vennénk fel, csak itt a saját, korábban megkeresett és félretett pénzünkből adunk segélyt magunknak.

Ha gyermekünk születik, akkor az egészségpénztári egyenlegünk terhére 1 millió forintot vehetünk fel szülési segélyként. És ezt megteheti egy hozzátartozónk, például a házastársunk, szüleink vagy testvérünk is, ha neki is van egészségpénztári számlája. Ő tehát a mi gyermekünk születésekor felveheti ezt az összeget a saját számlájáról.

Ezért nyisson egészségpénztári számlát - olvasson tovább!

Itt már nincs meghatározva, hogy mire költjük az összeget, bármit vásárolhatunk belőle. Ez egy egyösszegű segítség, amit az új családtag születése körüli megnövekedett kiadásaink miatt kérhetünk.

Mi a helyzet, ha már gyermeket várunk, de nincs egészségpénztárunk?

Nincs veszve semmi!

A gyermek születésekor felvehető 1 millió forintot csak a már 180 napja a pénztári számlánkon lévő pénzből igényelhetjük. Viszont a pénztárnak ezt az igényünket a gyermek születését követő 120 napon belül kell bejelentenünk.

Így elegendő, ha a szülés előtt legalább 60 nappal nyitjuk meg az egészségpénztári számlánkat. Ha befizetünk rá 1 millió forintot, akkor ezt szülés után fel is vehetjük, és a 150 000 forintos adóvisszatérítési támogatást is megkapjuk. Így egyből spóroltunk is.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához