Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hajhullás, töredező körmök: ezek állhatnak a háttérben

2019.12.19. Módosítva: 2021.05.03.
Gettyimages-haj-korom

Fénytelen, ritkuló haj, könnyen töredező, gyenge körmök – rengetegen küzdenek ezekkel a problémákkal. Mi okozhatja ezeket a gondokat, és mit tehetünk a helyzet javításának érdekében?

Havonta csupán másfél centit nő

Hajunk körülbelül egy, másfél centimétert nő egy hónapban. Egy hajszál életciklusa a növekedés kezdetétől fogva a kihullásig 3 szakaszra bontható. Az első állomás az aktív szakasz, ennek során növekedik a hajszál a szőrtüszőből. Ez a növekedés 2-6 évig tart, majd a második, nyugalmi fázisban néhány hétre megáll, ekkorra a hajgyökér működése is szünetel. Ezután jön az utolsó szakasz, amikor a hajhagyma elszarusodik, majd elhal. Ekkor a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ez pedig új hajszálat kezd növeszteni, amely kilöki a régit.

Miközben a fejbőrünkön található hajszálak a növekedési szakaszban vannak, napi szinten átlagosan 50-100 szálat veszítünk belőlük. Teljesen normális tehát, ha a hajkefénkben találunk néhány szál hajat fésülködés után, de mi történik akkor, ha a normálisnál nagyobb ütemben hullik a hajunk?

Gettyimages-haj-korom Napi 50-100 hajszál elvesztése teljesen normális. Forrás: gettyimages.com

Ennek számos szervi és nem szervi oka lehet. A hajgumik, hajpántok roncsolhatják a hajat, ugyanúgy, ahogyan a hővel való formázás, és természetesen a hajfestékek sem tesznek jót hajunk állapotának. A haj külső hámrétegét ugyanis roncsolhatják a hajfestékek, különböző hajformázási módszerek, vagy akár a napfény is. Amennyiben a haj külső rétegei megsérülnek, a hajkéreg rétegei védtelenek maradnak, amely a haj töredezéséhez, megtöréséhez vezethet. Sok múlik az étkezésen, tápanyagbevitelen is, ezen felül a hormonális változások, a pajzsmirigy problémák vagy egyes gyógyszerek szedése is okozhat hajhullást.

Még az időjárás is hatással van rá

Körmeink egész életünkön keresztül növekedésben vannak, viszont hetente körülbelül csak 0,1 millimétert nőnek. Nyáron kissé gyorsabb ez a növekedés, mint a hideg időszakokban, ráadásul a nők körme lassabban nő és könnyebben töredezik, mint a férfiaké. A körömlemez vékony, egy milliméter vastag, áttetsző rétegből épül fel, amelyet elszarusodott, keratinizált sejtek alkotnak.

A hajhoz hasonlóan, körmeink állapotára is negatívan hatnak a vegyszerek, mint például a körömápolásra használt kozmetikumok, vagy a mosogatószerek. Problémát okozhat még a folyamatos vízzel való érintkezés (úszás vagy mosogatás során), de az öregedés is fokozhatja körmeink sérülékenységét.

Gettyimages-haj-korom Körmeink állapotát még az időjárás is befolyásolhatja. Forrás: gettyimages.com

Mi a közös pont?

A keratin igen fontos alkotóeleme mind a hajszálainknak, mind pedig a körmeinknek. Ez egy nagyon erős fehérje, amely kéntartalmú aminosavat tartalmaz. A szőrtüszőben lévő keratinociták, keratint termelnek, amelyek szilárd keratin rosttá alakulnak át a hajban. Körmeink kemény részét is a keratin alkotja.

A keratin termelődését elősegítheti a H-vitaminnak is nevezett biotin. Ez az anyag aktiválja a keratinocitákat a keratin előállításához, amely elősegíti a haj és köröm növekedését. A kén fontos ásványi anyag a keratin előállításában, mivel erősíti a keratin szerkezetét.

Amennyiben szeretnénk javítani hajunk, körmeink állapotán és kizárhatóak a szervi problémák, akkor változtassunk a szokásainkon. Használjunk minél kevesebb vegyszert, és csökkentsük a hővel való hajformázást, egy kis plusz támogatásért pedig választhatunk egy biotin tartalmú étrend-kiegészítőt.

figyelmeztetes-terhes-szoptato-nem-ajanlott
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához