Így kerülheti el a fertőzéseket a strandon!

#fertőző betegségek #nyaralás #strand
2019.07.07.

A nyár a napozás, a strandolás időszaka. Ám a szünidő és a hőség beköszöntével nemcsak a fürdőzők száma nő ugrásszerűen, hanem sajnos a fertőzéseké és a tipikus strandbetegségeké is. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a kellemetlen panaszokat?

Ezzel együtt azonban sajnos szintén emelkedik azon vízben található szennyeződések mennyisége, melyek különböző hasmenéssel, bőrkiütéssel, vagy fülgyulladással járó betegségeket okozhatnak.

Az egyik ilyen fertőzést okozó baktérium, mely a vízben megbújva külsőfülgyulladást és bőrkiütést okozhat a Pseudomonas aeruginosa. A cryptosporidium, Giardia lamblia, shigella, és E. coli kórokozókkal való találkozásunkat kellemetlen hasmenéses tünetek kísérhetik. Ritkább esetekben előfordulhatnak légzőszervi megbetegedéssel, vagy megfázásos tünetekkel járó fertőzések is.

A hasmenést a szennyezett víz lenyelése okozza. A tünetek rendszerint nem azonnal, előfordulhat, hogy az eset után csak 1-2 héttel jelentkeznek. A víz által eltávolított természetes védőréteg, a fülzsír nélkül pedig a baktériumok és gombák könnyen okozhatnak külső-fülgyulladást. A betegséget erős fájdalom jellemzi, mely rágás hatására fokozódhat. Viszketés, váladékozás is előfordulhat.

Fürdőzés közben óvakodjunk a víz lenyelésétől, így elkerülhetjük a fertőzéseket.

A bőr égető, viszkető érzése, apró vörös kiütések, dudorok jelentkezése percekkel, vagy akár napokkal fürdőzés után szintén fertőzés következménye. A kiütéseket édes- és sós vizekben egyaránt előforduló paraziták, vagy lárváik okozzák.

Természetesen a medencék vizének tisztításához használt klór képes elpuszítani a kellemetlen tüneteket okozó kórokozókat. Ehhez azonban két dolog szükséges. Először is a medencék szakszerű tisztításának, rendszeres időközönként történő végzése. Másodsorban pedig a kórokozók nagy része a klór hatására perceken belül hatástalanná válik. Vannak azonban bizonyos fajták, mint a cryptosporidium, melyek elpusztításához a legnagyobb körültekintéssel végzett tisztítás mellett is napok szükségeltetnek.

Ezeket biztosan érdemes tudnunk a biztonságos strandolásról! Kattintson!

A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb módja, ha elkerüljük a víz lenyelését, illetve ha betegnek érezzük magunkat, mellőzzük a fürdést. A vízbe lépés előtt mindig zuhanyozzunk le, WC használat után, vagy pelenka cserét követően mindig alaposan mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a kezünkön lévő baktériumok vízbe jutását.

A külső-fülgyulladás elkerüléséhez fürdőzés után alaposan távolítsuk el a vizet a fülünkből, fejünk oldalra fordításával. A strandolás utáni alapos zuhanyozás segít a bőrkiütések elkerülésében.

Forrás: EgészségKalauz