Mindenki ezt nézi most!

Kedden tetőzik a meleg - erre vigyázzon, ha magas a vérnyomása!

hőség, nyár, kánikula, időjárás, nyár

Ismét itt a 35 fok, a szívbetegek és a vérnyomás-ingadozással küzdők különösen vigyázzanak magukra!

Kedden ismét egy kánikulai napra számíthatunk, a tartós meleg miatt pedig fokozódik a szervezetünket érő hőterhelés. Ez nagy veszélyeket rejt! - írja a meteoklinika.

Nagy a napszúrás és a hőguta kockázata

A múlt heti hőhullám rendkívüli volt, Magyarországon júniusban még soha nem mértek 40 fokos hőséget. Sokan megszenvedték a tikkasztó meleget, és a hétvégére érkezett front csak átmenetileg frissítette fel a levegőt. Keddre ismét újabb nagy melegedés várható, a csúcshőmérséklet 31, 37 fok között alakul!

Újra fokozódik a szervezetünket érő hőterhelés. A szívbetegek különösen veszélyeztettek, de a hőség megviseli az egészséges szervezetet is. Magas a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban feltétlenül kerüljük a tűző napon tartózkodást! 10 és 16 óra között nagyon erős az UV-sugárzás. A szabadtéri programokra ne induljunk el elegendő folyadék nélkül, és nagyon fontos az izzadás során elvesztett ásványi sók pótlásáról is gondoskodni.

Kedden tovább folytatódik megterhelő időszak, sőt, még fokozódik is a szervezetünket érő igénybevétel. Ismét többfelé 35 fok fölé melegedhet a levegő, és felhő sem segít elviselhetőbbé tenni a nagy meleget.

A hét legmelegebb napja lesz a kedd!

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett a nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakrabban és egyre erősebben kínozhatja fejfájás és a migrén is. Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti az önt érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít, és a nap folyamán is nehezebben, lassabban melegszik fel a lakótér. Az is segít, ha beárnyékolja az ablakokat, valamint csukva tartja a nyílászárókat.

Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ha az érintett csoportba tartozik, akkor az egész hőhullám alatt kerülje a megterhelő tevékenységeket!

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet is okozhatnak.

Forrás: meteoklinika