Ezeket látta már?

Érdemes kollagént szedni, hogy fiatalos maradjon a bőrünk? Ezt javasolja a szakgyógyszerész

kollagén, kollagénpótlás, zselatin, kollagéntermelődés, ránctalanítás

A kollagén egy fehérje, amelynek a mennyisége az életkor előrehaladtával csökken az emberi szervezetben.

Ennek szemmel látható jelei is vannak, ráncosodik, megereszkedik a bőr.

Sokféle kollagén létezik – melyiket válasszuk?

A kollagén egy fehérje, amely széles körben előfordul az állatvilágban és az emberi szervezetben. A humán szervezetben a kollagén az egyik leggyakoribb fehérjének számít, ami jelen van a bőrben, az izmokban, a csontokban és a szalagokban. A kollagén kötőszöveti funkciója is nélkülözhetetlen, mivel a kollagén egyfajta strukturális rögzítő szerepet tölt be, a sejtek „összetartását” biztosítva. Emellett, a szöveti regenerációs folyamatok, így például a fekélyek vagy az égési sebek gyógyulási folyamata is kollagént igényel.

Kollagén és kollagén között azonban nem tehető egyenlőségjel!

Miközben a kollagénnek 28 fajtája ismert, addig az emberi szervezetben található kollagén 90 %-a úgynevezett I-es típusú kollagén.

Az életkor és az életmód is a kollagéntermelődés ellen dolgozhat

Minél idősebb valaki, annál kevesebb kollagén termelődik a szervezetében, és a jelen lévő kollagén funkciója is romlik. Már fiatal felnőtt kortól kezdve évente 1-1,5 %-kal csappan meg a szervezet kollagén-tartalma. Ennek látható, érezhető és igencsak zavaró jelei is vannak: a bőr ráncosabbá válik. Logikus a gondolat: pótoljuk vissza a kollagént! Nem véletlen, hogy a kozmetikai készítmények egyik alapanyaga a kollagén.

Megjegyzendő egyébként, hogy nem csak az évek múlása dolgozik a kollagén ellen. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a napfény ultraibolya sugárzásának való jelentős mértékű kitettség, a cukrokban dús diéta vagy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is negatívan hat a szervezet kollagén-termelésére.

A kollagén pótolható – de hogyan?

A kollagén és annak építőkövei számos táplálékkal bevihetők a szervezetbe; a csirkebőr vagy a halbőr dúskálnak a kollagénben, de a csontleves vagy a kocsonya is bőséges kollagén forrásnak minősül.

A zselatin is egy kollagénszármazék, amit hőkezeléssel állítanak elő. Jogos a kérdés, hogy a hőkezelés nem árt-e a kollagén természetes struktúrájának, nem akadályozza-e azt a hatása kifejtésében? A válasz lelombozó: úgy tűnik, hogy igen. Vagyis, hiába esszük a sok zselatint, a gumicukorkáktól nem simul ki a bőr.

Étrend-kiegészítők és luxuskozmetikumok széles skálája - kérdőjelekkel

A táplálékok mellett ma már az étrend-kiegészítők is lehetőséget kínálnak a kollagén-pótlásra.

Nem árt azonban az óvatosság! A kollagénes termékek általában az étrend-kiegészítők kategórájába tartoznak, ilyen módon a minőségüket nem vetik alá rendszeres ellenőrzéseknek, és a jellemzően a hatásukat sem vették górcső alá akkor, amikor azokat forgalomba hozták. Vagyis, a kollagénes termékek tényleges hatásával kapcsolatban vajmi kevés információ áll rendelkezésre.

Egy 2022-es szaúd-arábiai közlemény szerint mind a bőrön, mint a szájon át alkalmazott kollagén hozzájárulhat a bőröregedés jeleinek tompításához. Azonban, ez a közlemény is leszögezni, hogy a tisztán látás érdekében a jövőben nagyobb esetszámú, kontrollált vizsgálatokra van szükség, amik kideríthetik, hogy milyen kollagénes termékek, milyen adagban és módon alkalmazva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy azokat fogyasztva külsőleg megfiatalodjunk.

Noha voltak kisebb vizsgálatok, amik alapján a hosszan tartó (16 héten át) kollagénpótlás kimutathatóan kedvezően hat a bőr struktúrájára, egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a kollagénes termékek kisimítják a bőrt. Mindez érvényes a kollagénes bőrápolókra és a szájon át szedett kollagénes pirulákra is.

Sok szakember kételkedik abban, hogy a kollagéndarabkák, amik még „feltöredezett” állapotban is nagy molekuláknak számítanak, képesek átjutni a bőrön, és gazdagítani tudják a szervezet kollagéntartalmát. Más szakemberek azt vallják, hogy ebben az esetben is a méret és a technológia a lényeg; vagyis léteznek olyan készítmények, például a hidrolizált kollagént tartalmazók, amik hatásosan képesek felszívódni, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzák azokat. Ez utóbbiaktól várhatunk tehát olyan hatást, ami visszatekeri a bőr „óramutatóját”.

Plusz 1 tipp a kollagénpótlás kapcsán

A kollagénpótlás kapcsán ügyelni kell arra, hogy a kollagén mellett C-vitamin is kerüljön a szervezetbe. Ugyanis, hiába állnak rendelkezésre a kollagént alkotó aminosavak, ha nincs jelen C-vitamin, ami a kollagén szervezetbeni (újra)előállításához szükséges. Érdemes tehát a fokozott kollagén-bevitel mellett C-vitaminban dúsan táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Dr. Budai Mariann

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a zselatin? Hiába is eszi kollagénpótlás miatt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrbetegség

Forrás: livescience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához